Søg støtte

Søg

Røgalarmer redder liv

Hvert år opstår mere end 60.000 brande i danske hjem. Det tager kun 10 sekunder at opsætte en røgalarm, der passer på dig døgnet rundt.

Unge mangler ofte en røgalarm i hjemmet. Vi har på godt en uge uddelt over 5.000 gratis røgalarmer til primært unge mennesker. Bestillingen er nu lukket.


Hvor skal røgalarmen sidde?

Er der en røgalarm fra TrygFonden på vej til dig i posten? Eller har du én liggende i skuffen? Den skal op i loftet for at kunne gøre gavn - men det er ikke ligegyldigt, hvor du placerer den.

Hvor skal røgalarmen sidde?

Røgalarmen skal sidde i loftet, for det er her, røgen stiger op. Den skal helst sidde midt i loftet, ikke i hjørnerne og altid mindst 50 cm fra væggen.

Ved loft til kip eller skrå vægge placeres røgalarmen en meter fra det højeste punkt. Så vidt muligt midt i rummet.

Hvis du har en lille bolig, skal røgalarmen sidde i gangen. Større boliger bør have flere røgalarmer, som sættes op i soveværelser og stue. Hvis dit hjem har flere etager, bør der være mindst en alarm på hver etage.

Husk, at alarmen skal beskytte hjemmets sovende personer. Også der, hvor I bare tager en lur.

Læg ikke din røgalarm oven på et skab eller på et bord. Røg stiger opad – så hvis røgalarmen ligger på et bord eller skab, skal en meget større del af rummet være fyldt med røg, før den begynder at bippe.

Må røgalarmen hænge på væggen?

Nej. Røgalarmen fungerer således, at den opdager, når røgen rammer loftet og derefter ”glider” ind i røgalarmen. Hæng den derfor altid i loftet.

Hvordan sættes en røgalarm op?

Røgalarmer monteres med skruer. På egnede flader kan de også sættes op med kraftig dobbeltklæbende tape (kan dog efterlade mærker på loftet).

Hvem har brug for røgalarmer?

Røgalarmer redder liv. Derfor har alle brug for røgalarmer. I nogle boliger bør der være flere røgalarmer. Den første er den vigtigste. Forær en røgalarm til et hjem, der ikke har en.

Røgalarmen mangler ofte, når man lige er flyttet. Du bør derfor være særlig gavmild over for

  1. Unge, der flytter ud og bor alene for første gang.
  2. Ældre, som er mest udsatte, fordi deres førlighed kan være nedsat, og som måske også er flyttet til en mindre bolig.

Huse og lejligheder, der er bygget eller ombygget efter 2004, skal have monteret røgalarmer på 230 V med batteri-backup.

Hvorfor er det vigtigt at have røgalarmer?

En røgalarm holder sig vågen døgnet rundt og reagerer på røgudvikling, mens du sover. Den vil derfor opdage en brand allerede i opstartsfasen, så du kan nå at slukke den eller evakuere dig selv og andre i boligen.

Det vigtige er, at røgalarmen kan høres i alle rum - også hvis dørene er lukket.

Hvor tit skal røgalarmer testes?

Dine røgalarmer skal testes en gang om måneden. Test også når du har været væk i længere tid, da batterierne kan løbe tør, uden at du har hørt den advarselslyd, der fortæller, at de er brugt op.
 
Tryk på testknappen – røgalarmen bipper, hvis den stadig virker.

Hvordan virker en røgalarm?

Der findes to typer røgalarmer:

  • De optiske. Denne type er den mest udbredte. Den måler
    ved hjælp af et lyskammer inde i alarmen, om sigtbarheden 
    er nedsat.
  • De ioniske: De måler med en lille radioaktiv kilde (uskadelig for mennesker), om der er forbrændingspartikler i luften.

Røgalarmen fra TrygFonden er optisk, og har et batteri med en levetid på 10 år. Når batteriet dør, udskiftes hele røgalarmen.

Hvad er en godkendt røgalarm?

En røgalarm skal leve op til kravene i EN 14604: 2005, der er en europæisk norm for røgalarmer. Det gør stort set alle røgalarmer på markedet.  

En dyr røgalarm er ikke nødvendigvis bedre end en billig.

Skal en røgalarm rengøres?

Hvert år bør røgalarmen rengøres. Fjern støv med en børste eller støvsuger. Rengør alarmen med en blød og fugtig klud.

Status på danskernes brandsikkerhed

75 ud af 100 danskere har installeret røgalarm i deres hjem. Næsten hver 3. der bor alene har ingen røgalarm. 4 ud af 10, der ikke har en røgalarm, ville sætte den op, hvis de havde en.

Næsten hver tredje, der bor alene, har ingen røgalarm

Brand og røgalarmer i danske hjem. TrygFonden juli 2020

Husk at håndspritten er brandfarlig

Det er en god idé at bruge håndsprit, men husk ikke at bruge håndspray i nærheden af stearinlys. Vær også opmærksom på at du ikke kommer til at røre ved stearinlys eller tænde en lighter så længe dine hænder er våde af håndsprit.

Sammen kan vi knække kurven for dødsbrande

I de sidste 25 år er flere end 2.000 mennesker døde som følge af brand i Danmark. 85% af dem havde ikke en røgalarm. TrygFonden arbejder sammen med bl.a. Beredskabsstyrelsen for, at der opsættes flere røgalarmer i private hjem, og at børn og voksne ved, hvordan man undgår brand og er i stand til at handle, hvis den alligevel opstår.

Alle skal have mindst en røgalarm installeret

Brand og røgalarmer i danske hjem. TrygFonden juli 2020

Har du spørgsmål?

René Højer

Projektchef