Søg støtte

Søg

Partner projekt

Stroke

Hvert år rammes ca. 12.000 danskere af et stroke, der er den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark og den hyppigste årsag til, at voksne får et handicap. Det vil TrygFonden sammen med Dansk Råd for Genopliving gøre noget ved

Stroke er en betegnelse for blødning og blodprop i hjernen. De typiske tegn på stroke er pludselig nedsat kraft i en arm eller et ben, usammenhængende eller utydelig tale og svaghed i den ene side af ansigtet. Stroke kaldes også apopleksi eller slagtilfælde.

Mange kan overleve stroke til et godt liv, hvis der gives behandling hurtigt. Behandlingen består i medicin, der enten opløser blodproppen eller standser blødningen. Den bedste virkning opnås, hvis behandlingen gives inden for ca. 4,5 timer efter de første symptomer, men i nogle tilfælde er der også effekt ved senere behandling.

Stræk, snak, smil

Stræk. Hænger den ene arm? Snak. Hænger ordene ikke sammen? Smil. Hænger den ene mundvig? Det er de tre mest almindelige tegn på stroke, som er en betegnelse for blødning eller blodprop i hjernen og den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark. Med hurtig behandling kan mange flere komme sig til et godt liv.

Flere skal overleve stroke til et godt liv

Med udgangspunkt i den systematik og strukturelle tilgang, som kendes fra hjertestopområdet, vil TrygFonden sammen med Dansk Råd for Genoplivning have fokus på fire indsatsområder:

  1. Styrke det videnskabelige grundlag sammen med relevante videnskabelige organisationer og sikre systematisk indsamling af data.
  2. Løfte strokepraksis ved at udvikle scoringsredskaber, justere beslutningsstøtteværkstøjet Dansk Indeks på 1-1-2, øge opmærksomhed hos praktiserende læger, sundhedsfaglig personale på 1-1-2 og ambulancereddere.
  3. Få undervisning i stroke-symptomer ind i førstehjælpsuddannelserne og i skoler.
  4. Borgerettet adfærdsændrende kampagneindsats.

Stroke er årsag til 2000 dødsfald om året og til svære og plejekrævende handicaps. Der er betydelige potentialer i at få flere patienter tidligere i relevant medicinsk eller kirurgisk behandling. 

Ambitionen er på sigt en fordobling af strokepatienter med blodprop i hjernen, der kommer i trombolysebehandling fra 17 pct. i dag til 35 pct., og at tre-måneders-overlevelsen med bevaret livskvalitet skal forbedres for alle strokepatienter. 

Har du spørgsmål?

Grethe Thomas

Projektchef