Udfordringer
Danmark er et land med 8.700 km kyst, 120.000 søer og 69.000 km vandløb. I byerne er mange havneområder åbnet for boliger og rekreativt brug. Størstedelen af danskerne befinder sig dermed tæt på vand, og en stor del af befolkningen dyrker fritidsaktiviteter på, i eller ved vandet.
Der drukner i gennemsnit 60 personer om året ved ulykker i Danmark, og 26 pct. af befolkningen har på et tidspunkt været tæt på at drukne. De væsentligste årsager er manglende svømmefærdigheder, manglende viden, manglende brug af redningsvest og manglende redningsudstyr - fx redningskranse og -stiger. Kun halvdelen af befolkningen er svømmeduelige, og endnu færre kan redde sig selv og andre.
René Højer, projektchefVi arbejder for at udvikle befolkningens vandkompetencer for at styrke vand- og badesikkerheden.
Målsætninger
- Færre drukner eller oplever at være tæt på at drukne.
- Flere opnår vandglæde i trygge rammer og handlekompetencer omkring vand og sikkerhed.
På dette område støtter vi udstyr og kurser, men ikke landsdækkende eller regionale projekter eller forskning. Hvis du har idéer til, hvordan vi kan forbedre vores indsats omkring vand og forhindre drukneulykker, hører vi gerne fra dig via kontaktinformationerne på denne side.
Respekt for vand - spørgsmål og svar
Hvem skal indsatserne gavne?
Alle i Danmark.
Særligt fokus på mænd +45 år, der er overrepræsenteret i de fatale drukneulykker, og på børn og unge, der er overrepræsenteret i de ikke-fatale drukneulykker.
Hvad lægger vi særligt vægt på?
- Vi støtter udstyr og kurser, der kan forhindre drukneulykker ved strande, havne og søer. Det omfatter livredningskurser, redningskranse, redningsstiger, redningsveste og andet sikkerhedsudstyr.
Hvad støtter vi ikke?
På området "Respekt for vand" støtter vi ikke regionale og landsdækkende projekter og forskning.
I TrygFonden støtter vi ikke privatpersoner og projekter, der er kommercielt, politisk eller religiøst funderet. Vi er restriktive mht. støtte til anlægsopgaver, og yder ikke støtte til indkøb af sportsredskaber, sportssponsorater og studierejser.
Hvornår er der ansøgningsfrist?
Vi har ansøgningsfrist to gange om året: den 1. marts og den 1. september.