Søg støtte

Søg

Nyhed -

Forældre: Unges druk er vores ansvar

De unge synes, at det er godt, når forældrene blander sig i deres alkoholforbrug, selv om forældre måske kan tro det modsatte. Derfor skal et nyt initiativ ”Dit barn – din alkoholdning” fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden bidrage til, at forældre tager stilling til spørgsmålet om børn og alkohol. Med en klar ”alkoholdning” er det lettere at sige ja eller nej til sit barn.


Det er ikke nemt at placere ansvaret for unges alkoholforbrug på én gruppe, men når danskerne skal tage stilling til, hvem der sidder med hovedansvaret for de 12-14-åriges alkoholforbrug, peger 87 pct. på forældrene. 

Det viser en ny undersøgelse af danskernes holdning til unges alkoholvaner fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. 

Spørger man de unge selv, så synes 65 pct. af de 12-14-årige godt eller meget godt om, hvis forældrene blander sig i, hvor meget alkohol de må, eller ikke må drikke. 

”Vi kan se, at rigtig mange forældre mener, at det er deres ansvar, hvordan deres børns alkoholforbrug udvikler sig. Derfor er det kun godt, at så mange af de unge rent faktisk ser det som noget positivt, at forældrene blander sig. De unge efterspørger altså, at forældrene har en holdning til dem og alkohol – og melder den ud,” siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne ’Fuld af liv’.

I aldersgruppen 15-20 år synes 50 pct. godt eller meget godt om forældrenes indblanding. 

Bland dig og få indflydelse

Selvom det nogle gange kan føles svært at trænge igennem til en teenager, oplever 85 pct. af forældrene til et barn mellem 11 og 17 år, at de har indflydelse på deres barns alkoholforbrug. 

”Undersøgelser viser, at man som forælder faktisk kan påvirke sit barns alkoholforbrug i den retning, man ønsker. Helt konkret ved, at man som forælder tager stilling til sin alkoholdning, og snakker med sit barn om det – også inden alkoholdebuten. Det er netop den afklaring, vi gerne vil understøtte med vores nye initiativ ”Dit barn – din alkoholdning”,” siger Mette Meldgaard, programchef i TrygFonden. 

Det nye tiltag, skabt af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, har til formål at igangsætte dialog om alkohol imellem forældre til unge i 7.-9. klasse samt give forældre viden og kompetencer til at snakke alkohol med deres børn.