Søg støtte

Søg

Nyhed -

Nok viden i mediedækningen af udsatte børn?

Et nyt journalistisk forskningsprojekt skal give både mediehuse og forskere anbefalinger til, hvordan viden om udsatte børn og unge kan omsættes til flere historier. Samtidig har tidligere journalistisk fellow Ulrik Holmstrup kigget på konsekvenserne af mediernes dækning af ekstreme enkeltsager.


Hvordan bliver forskerne dygtigere til at komme ud over rampen med deres bunker af forskningsresultater om socialt udsatte børn og unge? Og hvordan finder mediehusene frem til alle de gode historier?

Det skal et forskningsprojekt på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) give svar på.

Projektet, der løber frem til efteråret, er et samarbejde med TrygFonden og har deltagelse af 7 af højskolens forskere. Projektleder er Lars Kabel, der er lektor på DMJX. 

”Vi skal undersøge, om medierne i bred forstand er klædt på til at håndtere forskningsresultater, og om forskerne formår at formidle deres viden. Vi vil på den baggrund komme med konkrete anbefalinger til, hvordan begge parter kan gøre det endnu bedre,” siger Lars Kabel.

Panik i medierne kan skade børnene

Allerede nu ved vi dog noget om, hvordan medierne bruger forskningsviden i deres dækning. Eller rettere: Hvordan de ikke altid får brugt den i høj nok grad. 

Som den første modtagere af TrygFondens Journalistiske Fellowship har journalist og dokumentarfilmsinstruktør Ulrik Holmstrup undersøgt, hvordan forskningen i udsatte børn og unge og mediedækningen af emnet bedre kan kombineres. 

Ulrik Holmstrup har blandt andet set på, hvordan en stor fokus på spektakulære enkeltsager, som for eksempel Tønder-sagen og Brønderslev-sagen, kan ende med at påvirke politikerne og lovgivningen. Vel og mærke på en måde, der går ud over de tusindvis af mere ”almindelige” sager med udsatte børn, som kommunerne sidder med, uden at det egentlig hjælper børnene i de ekstreme sager. 

Der er, ifølge Ulrik Holmstrup, tale om en moralsk panik i medierne og her kunne en mere vidensdrevet journalistik med udgangspunkt i den solide forskning været en bedre vej frem.