Søg støtte

Søg

Nyhed -

Børn skal spille spil med far i fængslet

Danske forskere udvikler spil, som skal være med til at styrke forholdet mellem barn og far, når far er i fængsel.


Nyt brætspil skal gøre livet lettere for de 4.500 danske børn, der i dag har en forælder i fængsel.

Ofte føler børn af fængslede forældre sig isolerede og har eksempelvis svært ved at danne sociale relationer eller koncentrere sig i skolen, fordi de konstant kæmper med det psykiske pres, som forælderens fængsling har bragt dem i.

Det nye danske forskningsprojekt prøver at hjælpe disse børn ved at udvikle spil, som skal hjælpe børnene med at danne stærkere relationer til den fængslede forælder, øge børnenes generelle trivsel og til sidst, men ikke mindst, holde dem fra at følge i deres forælders fodspor senere i livet.

"Mange gange sidder en forælder, oftest en far, i fængsel i 10 til 12 år, og hvis et barn skal have muligheden for at have et forhold til denne far, er der nødt til at være nogle tilbud, som hjælper både far og barn med at kommunikere, så faren kan være en del af barnets liv, og barnet kan have en relation til sin far på trods af de korte samværstimer. Her kan forskellige spil gå ind at hjælpe med at løsne kommunikationen mellem far og barn, så de hver især får et indblik i den andens verden og får afmystificeret nogle af de forestillinger, som de hver især kan rende rundt med," forklarer lektor Thomas Markussen fra Institut for Kommunikation og Design på Syddansk Universitet.

Forskningsprojektet under titlen 'Social Games Against Crime' er støttet af TrygFonden og løber fra 2015 til 2018.

Tre procent af alle danske børn oplever en forælder i fængsel

I dag sidder flere end 4.000 personer i fængsel i Danmark. Tre procent af alle børn kommer på et eller andet tidspunkt i deres liv til at opleve, at den ene eller den anden forælder sidder i fængsel.

Det første spil, som forskerne har designet, tager fat på den fængslede forælders situation på en underholdende måde.

Spillet 'Fængslet' er designet lidt ligesom Matador, men i stedet for at bevæge sig rundt i en by med Rødovrevej og Rådhuspladsen, bevæger spillerne sig rundt i et fængsel med indsatte og ansatte.

De indsatte er sammensat i grupperinger med eksempelvis bandemedlemmer, østeuropæere og så videre, der lever i forskellige afdelinger i fængslet. Som spiller 'køber' man karakterer, som afsoner en dom, men de er også fædre med et familieliv.

Undervejs løber man ind i en række uforudsete hændelser og begivenheder, som er taget ud fra hverdagen i fængslet.

"Det er et spil, som på en underholdende måde giver far og barn en mulighed for at snakke om nogle af de problemer, som mange fortæller os, at de har i deres samvær. Det er spil enormt gode til at lukke op for," forklarer Thomas Markussen.

Mere på videnskab.dk

Historien er et uddrag af en længere historie bragt på videnskab.dk. TrygFonden samarbejder med videnskab.dk om at bringe nyheder og dybdegående artikler om forskning, som vi har støttet.

Læs mere på videnskab.dk