Søg støtte

Søg

Nyhed -

Forældrenes engagement daler gennem skoletiden – det gør børnenes trivsel også

Forældrenes engagement er lavest i de ældste klasser. Det viser nyt notat fra Børns Vilkår og TrygFonden, der opfordrer til forældresamarbejde gennem hele skoletiden, da børn trives bedst i klasser med et godt forældresamarbejde.


Når Sofie og Emrah starter i 0. klasse er forældrene tilsyneladende fyldt med gode idéer til, hvordan de kan bidrage til klassens trivsel. Men når børnene bliver ældre, falder engagementet også.

64 % af alle forældre til børn i 8. og 9.-klasse oplever, at der i de yngre klasser var et større forældreengagement. Det viser et analysenotat med nye tal fra Epinion, som Børns Vilkår og TrygFonden står bag.

Samtidig viser andre undersøgelser, at der er sammenhæng mellem forældres engagement og børnenes trivsel - og at børnenes trivsel daler i løbet af skoletiden. Det fremgår af notatet fra Børns Vilkår og TrygFonden.

”Det er meget lettere at forebygge end at stoppe mobning. Derfor er det vigtigt, at forældrene gennem hele skoletiden er engagerede og løbende tilpasser forældresamarbejdet til de behov og udfordringer, børnene har,” siger vicedirektør i Børns Vilkår, Helle Tilburg Johnsen.

En af forklaringerne på forældrenes dalende engagement kan være, at de ikke har nok viden om, hvordan de konkret kan bridrage til deres børns trivsel i skolen. Epinions undersøgelse, der er lavet for Børns Vilkår og TrygFonden viser, at 59% af alle forældre efterspørger viden om, hvordan de kan medvirke til at skabe trivsel i deres barns klasse. Undersøgelsen peger også på, at en del forældre ikke ved, hvilken rolle de spiller i forhold til børnenes trivsel.

”Det kan være, forældrene løber tør for idéer til, hvad de kan gøre for børnene. Men mobning har store konsekvenser som ensomhed og selvmordstanker, der kan række langt ind i voksenlivet, og derfor er det vigtigt, at forældrene holder dampen oppe gennem hele skoletiden. Mobning er børnenes problem, men de voksnes ansvar,” siger udviklingschef i TrygFonden, Dorte McGugan Pedersen.

Børns Vilkår og TrygFonden ønsker med kampagnen #DeVoksnesAnsvar at give forældrene en hjælpende hånd. På børnsvilkår.dk/devoksnesansvar kan man få gode råd og redskaber til, hvordan man som forælder kan sikre trivsel og stoppe mobning.

 

Dorte McGugan Pedersen

Udviklingschef