Søg støtte

Søg

Nyhed -

Fire ud af ti tjekker aldrig huden for tegn på kræft

Modermærkekræft er skyld i fem dødsfald om ugen. Chancerne for helbredelse øges, jo tidligere kræften opdages. Derfor er det vigtigt at tjekke huden regelmæssigt for mistænkelige modermærker. Men fire ud af ti danskere tjekker aldrig deres hud, viser en undersøgelse.


Modermærkekræft, der opdages i tide, kan helbredes. Men 38 pct. af de 15-64-årige danskere angiver, at de aldrig tjekker deres hud for forandringer og tegn på kræft i huden. Det viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Det vil Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Dansk Dermatologisk Selskab nu ændre på med den nye kampagne ’Tjek din hud’.

Med kampagnen fortæller vi både, hvordan man skal tjekke sin hud, og hvad man skal holde øje med”, siger Peter Dalum, Projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

På kampagnens hjemmeside www.tjekdinhud.nu beskrives metoder til at tjekke sin hud sammen med en guide til, hvad man skal holde øje med.

Dét skal du holde øje med

Hvis et modermærke pludselig ændrer farve, størrelse eller form, kan det være et tegn på kræft. Og det er vigtigt at holde øje med både eksisterende og nye modermærker.

De fleste ondartede modermærker opstår som nye, men ikke dem alle. Det er sjældent, at man får nye modermærker efter 40 års alderen, så det er ekstra vigtigt at holde øje med nye modermærker, når man er over 40 år”, siger Lone Skov, formand for Dansk Dermatologisk Selskab.

Modermærkekræft rammer både unge og gamle. Faktisk er modermærkekræft den hyppigste kræftform blandt unge 15-34 årige. Budskabet ’Tjek din hud’ er derfor relevant for alle aldersgrupper.