Søg støtte

Søg

Nyhed -

Flere børn bruger cykelhjelm

Antallet af børn der spænder cykelhjelmen er steget, viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Men de ældste børn halter bagefter. Nu vil en ny musikvideo hylde de forældre, der kræver at børnene tager hjelmen på.


Når man som forældre kræver at børnene skal køre med cykelhjelm, er det den ultimative kærlighedserklæring. Intet mindre!

Det er budskabet i en ny musikvideo fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, der har fået instruktøren Simon Bonde og musikeren og produceren Søren Rasted til at lave en humoristisk hyldest til de forældre, der hver dag kæmper en brav kamp med at få børnene til at tage cykelhjelmen på.

Der er god grund til at sætte fokus på brugen af cykelhjelme blandt børn. En ny cykelhjelmsundersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har gennemført i 28 byer viser, at det går godt med at bruge cykelhjelm blandt de mindste børn. Det kniber mere med de ældre børn i alderen 10 – 16 år. 

"Det er en virkelig god nyhed, at stadig flere børn spænder cykelhjelmen. Hjernen er ekstrem skrøbelig, og derfor er det vigtigt at passe på den. Men det er en udfordring, at der mange børn, som dropper cykelhjelmen, når de bliver ældre. Derfor hiver vi nu fat i børnenes forældre, da de spiller en vigtig rolle, hvis det skal ændres," siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Mange hovedskader blandt børn

Når børnene bliver omkring 10 år begynder de at cykle mere på egen hånd til skole, venner og fritidsaktiviteter, hvilket gør dem mere udsatte i trafikken. Desværre er det også i den alder, at mange af dem dropper cykelhjelmen.  Jo ældre børnene bliver, jo flere hovedskader sker der i forbindelse med cyklistulykker.

Hvis vi skal have flere unge til at tage hjelmen på, kræver det insisterende forældre, der tager diskussionen, når hjelmen bliver efterladt der hjemme eller hænger på styret i stedet for at sidde på hovedet.

"Tidligere undersøgelser har vist, at når forældrene stiller klare krav og laver regler om, hvordan de forventer at deres børn skal opføre sig i trafikken, så gør børnene det i højere grad end de ellers ville. Så selv om børnene laver himmelvendte øjne og brokker sig højlydt, så nytter det noget at stå fast og stille krav om, at de skal køre med cykelhjelm", siger Dorte McGugan Pedersen, udviklingschef i TrygFonden.

Dorte McGugan Pedersen

Udviklingschef