Søg støtte

Søg

Nyhed -

Respekt

Det giver respekt at gøre noget ved sit alkoholproblem. Det er budskabet bag en ny kampagne, som Alkohol & Samfund og TrygFonden står bag.


Mere end halvdelen af danskerne har en eller flere personer i familien, vennekredsen eller blandt kollegerne, der efter deres mening drikker for meget. Samtidig med har langt størstedelen af danskerne har respekt for dem, der vælger at gå i behandling.

Det viser en ny meningsmåling, som Userneeds har lavet for Alkohol & Samfund og TrygFonden. Alligevel vælger alt for få at benytte kommunernes behandlingstilbud - selv om der er behandlingsgaranti og alle har ret til et gratis behandlingsforløb.

Det har siden 2007 været kommunernes opgave at tilbyde gratis alkoholbehandling 

Målet med kampagnen er derfor dels slå fast, at det giver respekt at gøre noget ved sit alkoholproblem og dels gøre opmærksom på den hjælp, man kan få hos kommunen, hvis man drikker for meget eller er pårørende. 

Læs mere om kampagnen og mulighederne for gratis behandling på www.hope.dk

Alkohol er hverdagskost

”Antallet af borgere, der kommer i behandling i de gratis, kommunale behandlingstilbud, står i skærende kontrast til omfanget af alkoholmisbrug. I 2014 kom ca. 14.000 i behandling, men ifølge Statens Institut for Folkesundhed er 140.000 danskere afhængige af alkohol, og 585.000 har et skadeligt højt forbrug,” siger Ulrik Becker, som er bestyrelsesmedlem i Alkohol & Samfund, overlæge dr. med. på Hvidovre Universitetshospital og Professor på Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet

Det har siden 2007 været kommunernes opgave at tilbyde gratis alkoholbehandling og oplyse om det til borgerne, og der er god grund til at få flere i behandling. Ifølge en ny Userneeds meningsmåling blandt de 30-70 årige har 53 procent af danskerne en eller flere personer i familien, vennekredsen eller blandt kollegerne, der efter deres mening drikker for meget.

”Alkoholmisbrug er stadig hverdagskost for alt for mange danskere. Kommunerne er fremadrettet nødt til at gøre en ekstra indsats for at kommunikere i øjenhøjde med borgeren både om behandlingsgarantien og om typer, metoder og konkret forløb i en alkoholbehandling,” siger Ulrik Becker. 

Meget andet end Antabus

Ifølge Userneeds meningsmålingen forbinder 61 procent alkoholbehandling med antabus og 25,8 procent forbinder det med en periode, hvor man er isoleret fra resten af samfundet. En af de pointer, kommunerne ifølge Ulrik Becker fremover bør oplyse mere tydeligt om er netop, at et behandlingsforløb ikke altid betyder Antabus eller isolation fra resten af samfundet.

Kommunernes alkoholbehandlingstilbud kommer i mange former og forløbet kan tilpasses den enkelte person med fx samtaler, terapi, familierådgivning, dagbehandling og døgnbehandling. 

Respekt fra kommunerne

Alkohol koster årligt samfundet over 13 milliarder kroner og er en af de faktorer, der har størst indflydelse på folkesundheden – næst efter rygning.

TrygFonden og Alkohol & Samfund kørte for et år siden den første landsdækkende oplysningskampagne nogensinde om den gratis, offentlige behandlingsgaranti. Efterfølgende oplevede godt en fjerdedel af landets kommunale behandlingscentre øget interesse, ligesom den anonyme alkoholrådgivning på www.hope.dk fik rekordmange henvendelser fra folk, der havde brug for hjælp til at stoppe et alkoholmisbrug.
Der er stadig alt for mange, der får deres liv ødelagt, fordi de drikker for meget alkohol, og én kampagne gør det ikke alene.
”Reaktionen på sidste års kampagne viser, at oplysning motiverer folk til at holde op med at drikke. Men der er stadig alt for mange, der får deres liv ødelagt, fordi de drikker for meget alkohol, og én kampagne gør det ikke alene. Vi håber med denne kampagne at bane vejen for, at endnu flere får øjnene op for den hjælp der er at hente hos kommunernes behandlingscentre,” siger Mette Meldgaard, programchef i TrygFonden. 

Læs om TrygFondens samarbejde med Alkohol & Samfund