Søg støtte

Søg

Nyhed -

Rusmidler er overraskende udbredt under graviditet

En screening afslører, at overraskende mange gravide havde rusmidler eller afhængighedsskabende medicin i urinen. Forsker er dog usikker på, hvorvidt rutinemæssig screening af alle gravide er en god idé


Det er ikke er en god idé at tage rusmidler eller afhængighedsskabende medicin, mens man er gravid. Det er de fleste vist klar over. 

Men der er tilsyneladende stadig overraskende mange gravide kvinder, der ikke helt kan holde sig fra rusmidler og andre afhængighedsskabende medikamenter. Da forskere tog en stikprøve, fandt de i hvert fald langt flere gravide med rusmidler i urinen, end de havde forventet.

Undersøgelsen af 608 gravide kvinder, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, viste at:

  • 6,9 procent eller 42 af kvinderne havde rester af rusmidler eller afhængighedsdannende medicin i urinen.
  • Hele 33 gravide kvinder havde opiater i urinen. Opiater findes i heroin, kodein og morfin. Opiater er stærkt vanedannende og giver svære abstinenser.
  • 4 blev testet positive for cannabis.
  • 2 blev testet positive for benzodiazepiner, som findes i angstdæmpende medicin og sovepiller.
  • 2 havde amfetamin, og 1 havde methamfetamin i urinen.

»Men screeningsmetoden har sine begrænsninger og kan ikke stå alene uden opfølgning,« siger Inge Olga Ibsen, leder af Familieambulatoriet, Region Syddanmark, og en af forskerne bag undersøgelsen.

»Man risikerer, at de kvinder, der har et forbrug af rusmidler, udebliver fra skanning eller lægebesøg. Et andet problem er, at der mangler gode metoder til at screene for alkohol, og de fleste typer rusmidler er hurtigt ude af urinen, så dem finder man heller ikke nødvendigvis,« siger hun.