Søg støtte

Søg

Nyhed -

Skolernes Motionsdag skaber sunde vaner

Fredag den 14. oktober er en festdag for idræt og bevægelse i skolen. På årets Skolernes Motionsdag opfordres alle skoler til at arbejde med boldspilsøvelser, der ikke alene bringer smilene frem, men som også kan være med til at skabe grobund for sunde vaner.


Når mere end 700.000 børn får sved på panden og røde kinder ved årets Skolernes Motionsdag, vil det mange steder ske med bolden som omdrejningspunkt. Skolernes Motionsdag, som Dansk Skoleidræt og TrygFonden står bag, har nemlig i år ”Bolden i fokus”. Et tema som skolerne blandt andet har kunnet bruge i idrætstimerne op til dagen, og som bringer en ny dimension ind i en motionsdag med glæde, bevægelse og fællesskab som fortegn.

"I år vil der mange steder være boldspil på programmet, og det ved vi fra forskningens side er en rigtig god idé både ud fra et sundheds- og motivationsmæssigt perspektiv. Boldspil indeholder typisk bevægelser, der er gode for muskler og knoglestyrke, og så er aktiviteterne nemme at gøre inkluderende, så eleverne begejstres og måske får mod på mere. På den måde kan positive oplevelser på Skolernes Motionsdag være et afsæt til at skabe sunde vaner," siger Finn Kristensen, formand i Dansk Skoleidræt.

Skoleidrættens Grundlovsdag

Dansk Skoleidræt og TrygFonden har udgivet inspirationsmateriale til Skolernes Motionsdag med idéer til en lang række boldspilsaktiviteter. Det er ikke klassikere som håndbold og fodbold, men alternative former med navne som håndhockey, quidditch og flagfootball.

"Skolernes Motionsdag er skoleidrættens Grundlovsdag. Det er her, skolerne sætter en hel dag af til et væld af sjove bevægelsesaktiviteter. Så aktiviteterne skal kunne begejstre, men også indeholde et læringselement. Vi kan virkelig se, at inspirationsmaterialet bliver brugt, så der bliver tale om en motionsdag i mange afskygninger rundt omkring i landet," siger Finn Kristensen.

Sunde vaner og en sund livsstil grundlægges tidligt i livet, og det trækker renter langt ind i voksenlivet

Skolernes Motionsdag er ekstrem populær. Tallene siger, at 98 pct. af de danske folkeskoler deltager i denne dag. 

"Skolernes Motionsdag sætter børnene og skolen i bevægelse - og det er vi glade for, at så mange skoler prioriterer. Vores mål er, at flere børn og unge bevæger sig mere, fordi vi ved, at sunde vaner og en sund livsstil grundlægges tidligt i livet, og at det trækker renter langt ind i voksenlivet," siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden.

Fakta om Skolernes Motionsdag

  • Dansk Skoleidræt og TrygFonden står bag Skolernes Motionsdag. 
  • Et af verdens største motionsevents med mere end 700.000 deltagere hvert år.
  • Afholdes i 2016 for 34. gang.
  • Målet er at give skoleelever en anderledes skoledag med fokus på bevægelse og fællesskab.
  • Er opfundet på Fyn i 1982 under navnet De fynske skolers motionsløb. Her løb man 3, 5 og 10 km.
  • Fik i 1993 ændret navnet fra Skolernes Motionsløb til Skolernes Motionsdag, da aktiviteterne blev mere varierede.
  • Traditionelt er der stadig løb på programmet mange steder, men Dansk Skoleidræt opfordrer alle skoler til at tænke dagen sammen med idrætsfaget ved at idrætstimerne før og efter dagen kommer til at kredse om årets tema ”Bolden i fokus”. 
  • Skolernes Motionsdag er en del af programmet Sunde Børn Bevæger Skolen, som er et samarbejde mellem TrygFonden og Dansk Skoleidræt. Det overordnede mål med programmet er, at flere børn og unge bevæger sig mere og grundlægger sunde vaner tidligt i livet.
  • Se mere på skolernesmotionsdag.dk