Søg støtte

Søg

Nyhed -

Sommerhygge giver mange spritulykker

Der sker alt for mange alvorlige spritulykker på vejene hen over sommeren. Derfor sætter politiet nu ind med spritkontroller i hele landet. Samtidig vil en landsdækkende kampagne fra Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og kommunerne minde flere om at lade bilen stå, når de har drukket.


Sol, sommer og hygge er ensbetydende med øl, drinks og rødvin. Desværre er der for mange, der glemmer at lade bilen stå, når de efter en hyggelig grillaften eller en tur til stranden har fået lidt for meget indenbords. 

Tal fra Vejdirektoratet viser, at der i løbet af sommermånederne sker alt for mange spritulykker med dræbte og alvorligt tilskadekomne i trafikken.

(Dræbte og alvorligt tilskadekomne i spritulykker med en spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj, 2010 – 2014, kilde: Vejdirektoratet)

"Om sommeren er der mange uplanlagte sammenkomster, hvor man lige mødes til lidt mad og hygge, og så kommer der øl og vin på bordet. Netop fordi det er impulsivt, så har mange glemt at planlægge på forhånd, hvordan de kommer hjem senere på aftenen. En genstand bliver til flere, og når trætheden melder sig, og man vil hjem, så kan det være svært at vurdere, hvor meget man har fået at drikke," siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik. 

Er du ædru nok til at køre?

Derfor vil bilisterne i de næste tre uger (6. – 26. juni) kunne møde en landsdækkende kampagne, som Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og 73 af landets kommuner, står bag. 

Langs vejene vil skilte med teksten ”Klar til et pust?” minde om, at politiet laver ekstra spritkontroller i juni og juli måned, og at man ikke skal sætte sig bag rattet, hvis man er i tvivl om sin promille. 

For at være til stede der hvor mange nyder alkohol og fester, vil en stor del af landets kommuner tage ud til festivaler, havne- og byfester og sætte 13.000 flyers med budskabet ”Klar til et pust?” på de parkerede biler. Det skal få folk til at tænke sig om en ekstra gang og vurdere, om de er ædru nok til at køre, før de sætter nøglen i bildøren og minde om, at der er ekstra spritkontroller på vejene netop nu. 

"Spritbilisterne udgør en stor risiko for os alle i trafikken. Hvert år ser vi desværre mange alvorlige ulykker, som kunne have været undgået, hvis folk havde ladet bilen stå, efter de havde drukket. Derfor gennemfører vi spritkontroller i alle landets politikredse, så trafikken bliver mere sikker for os alle. Og vi opfordrer til at man blander sig, hvis en person i selskabet finder bilnøglerne frem efter at have drukket," siger Erik Terp Jensen, centerchef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Sådan griber du ind

Det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis man ikke er sikker på, hvor meget han eller hun egentlig har drukket. 

"Men man skal jo huske på, at hver gang man forhindrer en anden i at blive spritbilist, så gør man faktisk vedkommende en stor tjeneste. Vi har lavet syv gode råd, som gør det nemmere at stoppe en, der vil sætte sig bag rattet efter at have drukket," fortæller Dorte McGugan Pedersen, udviklingschef i TrygFonden.

 

Sådan forhindrer du spritkørsel:

• Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
• Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
• Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
• Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen
• Tilbyd overnatning
• Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
• Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114
(Kilde: Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden).