Søg støtte

Søg

Nyhed -

Steger i solen: Teenagere bliver oftest skoldet på solferien

Beskyttelse mod solens stråling er langt fra topprioritet hos unge i alderen 15-19 år, når turen inden længe går sydpå væk fra vinterkolde Danmark. Danske teenagere er den gruppe, der solbader mest, følger solrådene mindst og bliver mest solskoldet på solferien.


Det kan sjældent gå hurtigt nok med at komme på stranden eller til poolen, når danskerne flygter fra den den kolde danske vinter og ned i varmen. Men for særligt unge i alderen 15-19 år, går det måske en kende for hurtigt. I hvert fald følger netop denne gruppe solrådene mindst – og de bliver også mest solskoldet.

Det viser Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens ny rapport ”Danskernes solvaner på solferie 2015” , hvor danskernes adfærd på solferier i udlandet kortlægges. Rapporten viser, at hele 60 pct. af de unge i alderen 15-19 år kommer hjem med en solskoldning i bagagen.

Ung hud er særlig sart

Kombinationen af sydens høje intensitet af uv-stråling og de mange timer under den blå himmel gør, at man skal være ekstra opmærksom, når man er udendørs på ferien. Men særligt unge bør gøre sig endnu mere umage med at søge skygge og følge de øvrige solråd, når solen er skrappest. 

”Børn og unge er særligt udsatte, når det kommer til eksponering for uv-stråling, og derfor er solskoldninger ekstra problematiske i barndommen. Jo mere huden eksponeres for uv-stråling gennem livet, og jo flere solskoldninger man får, des større er risikoen for at udvikle kræft i huden”, siger siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

I Danmark kan uv-indekset højest være 7 på en sommerdag, mens uv-indekset ved ækvator kan nå op omkring 15. Danskernes mest besøgte destinationer i middelhavsområdet og de kanariske øer har typisk et uv-indeks omkring 9-11. Forskellen mellem et uv-indeks på 7 og f.eks. et uv-indeks på 10 lyder måske ikke voldsomt, men hvis man er ude hele dagen, kan man nemt få dobbelt dosis af, hvad man ville have fået i Danmark. 

Steger i middagssolen

Særligt i timerne fra klokken 12-15, hvor uv-indekset er på sit højeste, er det en god idé at tage en pause fra solen, men det er kun godt hver femte 15-19 årige, der gør det. 21 pct., svarer, at de ofte eller altid søger skygge, mens 68 pct. bruger solcreme. Tilsvarende tal for alle undersøgelsens 15-64-årige deltagere er 38 pct. og 75 pct.

”Vi er heldigvis gode til at tænke solbeskyttelse ind som en naturlig del af ferien, men det er vigtigt, at vi fortsat arbejder for at gøre skygge til det foretrukne solråd mod de skarpe stråler. Hvis vi samles og hygger under parasollen, slipper vi samtidig for, at en skoldning ødelægger resten af vores ferie. Hver eneste solskoldning er en solskoldning for meget, uanset om du er barn, teenager eller voksen”,  siger Mette Meldgaard, programchef i TrygFonden.

I alt bliver hvert tredje dansker i alderen 15-64 år solskoldet på solferien.

Karen Bøgedal

Pressechef