Søg støtte

Søg

Nyhed -

Studerende: Alkohol fylder for meget

Vilde introture med flere dages druk, torsdags- og fredagsbarer er ofte en del af studielivet. Men nu tyder en ny undersøgelse på, at alkohol fylder for meget for de studerende på skolen eller studiet.


Hver tredje af de 15-25-årige, som går på en ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse, mener, at alkohol fylder for meget på deres skole eller studie. 8 pct. mener, at det fylder alt for meget, mens 22 pct. mener, at det fylder lidt for meget. Det viser en ny undersøgelse af unges alkoholvaner fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.  

- Studielivet skal være godt, og det skal være for alle, og derfor bør ingen på noget studie føle sig presset til at skulle drikke alkohol for at kunne føle sig som en del af det sociale fællesskab. Et stort alkoholforbrug kan have store helbredsmæssige konsekvenser, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne ’Fuld af liv’. 

Undersøgelsen viser også, at det kan være svært at finde alternativer til alkohol, når der skal festes. 29 pct. af de 18-25-årige svarer nemlig, at det ikke er nemt at få alternativer til alkohol, når der festes eksempelvis i byen, til koncert, på festival eller andre former for arrangementer uden for hjemmet.

- Et stort socialt pres om at drikke kombineret med manglende alkoholfri alternativer, kan gøre det svært at sige nej til alkohol. Der bør altid findes alternativer. Vores undersøgelse viser, at flere unge synes det er ærgerligt, at alkohol bliver centrum for studielivet, derfor er der behov for større fokus på arrangementer, hvor alkohol ikke nødvendigvis er omdrejningspunktet, siger Mette Meldgaard, programchef i TrygFonden.

Hver tredje ung har mere end én gang oplevet drikkepres, når de fester med jævnaldrende. Det viser en undersøgelse fra 2015. Denne tendens illustreres i kampagnefilmen ”Drikkepres Eksperimentet” fra ’Fuld af liv’-kampagnen, der følger en gruppe unge fyre før, under og efter en bytur, hvor én af dem konsekvent siger pænt nej tak til alkohol. Spørgsmålet, filmen stiller, er: Respekterer vi egentlig et nej tak?