Søg støtte

Søg

Nyhed -

Somalisk kvindeforening modtager Tine Bryld Prisen 2016

Tine Bryld Prisen 2016 er blevet uddelt i DR-byen. Modtageren af prisen og præmien på 50.000 kr. er den somaliske kvindeforening SAHAN i Vollsmose, der i samarbejde med institutioner og forældre forebygger kriminalitet og radikalisering hos unge.


Siden 2013 har Tine Bryld Prisen hyldet ildsjæle, der udviser et stort, frivilligt engagement og støtter og hjælper socialt udsatte og marginaliserede mennesker i vores samfund.

Tine Bryld Prisen er opkaldt efter hele Danmarks socialrådgiver, Tine Bryld, der gennem sin mangeårige karriere var de unges stemme og med radioprogrammet Tværs måtte lægge øre til ethvert problem – stort som småt. 

Tine Bryld Prisen er derfor videreførelsen af alt det, som Tine Bryld repræsenterede og lever på bedste vis i hendes ånd. Prisen er indstiftet af Plan B og TrygFonden.

SAHAN forebygger kriminalitet og radikalisering

I år er modtageren SAHAN, en frivillig, somalisk kvindeforening bestående af cirka 120 mødre, der har base i Vollsmose på Fyn. SAHAN modtager den flotte pris for deres store arbejde i at forebygge kriminalitet og radikalisering blandt unge i Vollsmose. Med prisen følger 50.000, og SAHAN får desuden mulighed for støtte til deres arbejde på 500.000 kr.

Sammen med institutioner og forældre har SAHAN siden 2013 holdt øje med unge, der er ved at bevæge sig ud i en kriminel løbebane og hjælper dem gennem samtaler, råd og omsorg til at komme tilbage på sporet. Det drejer sig især om unge drenge, der er skoletrætte, og som ser bandemiljøet som et tillokkende alternativ. 

Men det er ikke kun de unge, SAHAN hjælper. De tilbyder også forældre, der har problemer med deres unge, råd og omsorg. Det kan eksempelvis være muslimske forældre, der har problemer med, at deres unge piger begynder at interessere sig for radikal islamisme. Her hjælper og vejleder SAHAN forældrene om, hvordan de skal håndtere deres børn.

Ordet ’Sahan’ betyder ’fremad sammen’, og netop det er målet for SAHAN: de vil hjælpe unge med at komme videre gennem uddannelse og oplysning. Foreningens kontaktperson Ayan Mumin udtaler i forbindelse med modtagelsen af prisen:

”Det er utroligt stort for SAHAN at modtage denne pris. Prisen betyder først og fremmest anerkendelse for vores arbejde, og indsats med at arbejde med familier og unge i Vollsmose og omegn. Derudover betyder prisen også, at SAHANs arbejde får mere synlighed og der er brug for en stadig større dialog og synlighed omkring det arbejde vi laver. Vi ønsker virkelig at nedbryde barrierer og fordomme omkring hinanden; både det somaliske miljø, de etniske danskere og de danske myndigheder, såsom kommune og politi."

Forbilledligt projekt

Efter kun at have været i gang i to år modtog SAHAN i 2015 SSP Odense Prisen for deres forebyggende arbejde med unge og for at styrke dialogen mellem det somaliske miljø i Vollsmose og myndighederne i Odense.

Men SAHAN har ikke kun høstet anerkendelse i Danmark, for også i udlandet har SAHAN-mødrene gjort sig bemærket i deres alternative og unikke tilgang til unge, radikaliserede muslimer.

I maj i år lavede den amerikanske radiostation NPR radioudsendelsen ”To Stop Kids From Radicalizing, Moms In Denmark Call Other Moms”, som handler om SAHAN-mødrene, og hvordan de på fredelig vis bidrager til at fremme integrationen og forebygge terror og radikalisering. Flere millioner amerikanere lyttede med, da radioudsendelsen blev sendt, og SAHAN har formået efter kun to år at skabe opsigt langt udover Danmarks grænser.

Der findes kun få lignende initiativer internationalt. I Birmingham og Manchester ses lignende mødre grupper, der, ligesom SAHAN, går utraditionel til værks i kampen mod terror og radikalisering.

Christoffer Elbrønd

Projektchef