Søg støtte

Søg

Nyhed -

Mange spritbilister i sommervarmen

Hele 13 % af bilisterne har inden for det seneste år kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. En landsdækkende kampagne vil opfordre flere til at lade bilen stå.


Sommeren er fyldt med sommerfester, grillmiddage og strandture, hvor der bliver nydt alkohol. Desværre er der stadig for mange, der glemmer at lade bilen stå, når de har fået promiller i blodet.

I en ny undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har gennemført blandt 1.400 bilister, siger 13 % af de adspurgte, at de inden for det seneste år har kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille. For de fleste var det i forbindelse med bilkørsel dagen efter en fest eller hjemtransport fra en grillmiddag/middag eller familiefest.

For at få flere til at lade bilen stå, når de har fået alkohol, sætter Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og 75 kommuner fokus på spritkørsel med kampagnen "Klar til et pust?" fra den 29. maj til og med den 18. juni. Kampagnen vil kunne ses på tusindvis af plakater langs vejene, i tv og på Facebook.

"Spritkørsel koster hvert år liv og kvæster alt for mange mennesker i trafikken. Derfor er det vigtigt, at vi får flere til at planlægge på forhånd, hvordan de kommer sikkert hjem. Og er man det mindste i tvivl om sin promille, bør man lade bilen stå," siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Juni værre end december

I juni måned kommer flere galt afsted i spritulykker end i december, viser ulykkestallene fra Vejdirektoratet. Mens de fleste har lært at lade bilen stå i december, så kniber det altså mere i sommervarmen.

Det kan skyldes de mange impulsive arrangementer, hvor man ikke regner med at få alkohol. Men pludselig bliver man budt en kold øl eller et godt glas vin, der hurtigt bliver til flere. Problemet opstår, når folk vil hjem og bliver fristet til at tage bilen, selv om de ikke har styr på deres promille.

"Vi skal i højere grad turde tale om, hvordan alkohol påvirker os. Der findes i dag mange gode alkoholfrie øl og drinks, så det handler bl.a. også om, hvordan vi ændrer vores vaner og tilbyder et attraktivt alternativ, hvis vi synes, at det er vanskeligt at tage snakken med vores gæster om, hvordan de kommer hjem," siger Dorte McGugan Pedersen, udviklingschef i TrygFonden.

Politi vil stoppe spritbilister

Politiet vil fra fredag den 2. til søndag den 11. juni sætte ind med ekstra spritkontroller på vejene for at stoppe de bilister, der ikke har forstået kampagnens budskab om at lade bilen stå, selv om man har drukket alkohol.

I juni sidste år gennemførte politikredsene lignende spritkontroller, hvilket førte til at 156 bilister blev sigtet for spirituskørsel og 139 for at have for meget narko eller medicin i blodet, viser tal fra Rigspolitiet.

Om kampagnen ”Klar til et pust?”

Se den aktuelle kampagne på: www.sikkertrafik.dk/spritkoersel

Find fakta om spritkørsel på www.sikkertrafik.dk/stopspritkoersel

Find opskrifter på alkoholfri drinks udviklet af professionelle bartendere på www.sikkertrafik.dk/drinks

På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan du møde en familie, der fortæller om den dag, de blev ramt af en tragisk spritulykke. Se videoen ”Det opkald, alle forældre frygter.”

Dorte McGugan Pedersen

Udviklingschef