Søg støtte

Søg

Nyhed -

Tag stilling, tal sammen og lav aftaler om alkohol – også når dit barn er fyldt 16 år

Mange forældre oplever at miste indflydelse på alkoholvanerne hos deres teenager i takt med, at han eller hun bliver ældre. Med dialog og gode argumenter kan du stadig påvirke dit barns alkoholforbrug, også selvom han eller hun er fyldt 16 eller 17 år.


Der er på mange punkter stor forskel på at være forældre til en 13-årig og til en 16-årig. Forskellen ses blandt andet i oplevelsen af at have indflydelse på barnets alkoholvaner. Blandt forældre til 13-årige oplever 95 pct, at de har indflydelse på deres barns alkoholvaner, men når barnet er 16 år, er andelen faldet til 79 %.

Det viser den nye rapport ’Forældres holdninger til unges alkoholvaner 2016’, der er udgivet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne ’Fuld af liv’. I rapporten indgår svar fra 1.229 forældre til mindst ét barn i alderen 13-16 år.

Men selvom ens barn har forvandlet sig til en stor teenager, skal forældre dog ikke miste troen på, at de har noget at skulle have sagt, når det kommer til alkohol, mener Peter Dalum, der er projektchef i ’Fuld af liv’-kampagnen. 

”Det er naturligt, at teenagere bliver mere selvstændige, jo ældre de bliver, og forældre skal konkurrere med både venners og mediers indflydelse. Men unge, der har aftaler med deres forældre og rammer for alkoholforbruget drikker faktisk mindre end unge, der ikke har det. Derfor skal man som forælder ikke miste modet, selvom det virker som om, ens barn kun lytter til sine venner. Det er nemlig ikke tilfældet”, siger Peter Dalum.

Kampagne støtter forældre i dialogen om alkohol

Kampagnen ’Dit barn – din alkoholdning’ blev lanceret i 2015 med fokus på forældre til 13-15-årige. Nu er kampagnen blevet videreudviklet, så den også indeholder elementer målrettet forældre til 16-17-årige. I den alder har mange unge prøvet at drikke, så formålet her er at begrænse alkoholforbruget ved at bevare dialogen om alkohol mellem forældre og teenagere, samt give forældre til store teenagere indsigt i, hvad andre forældre gør og mener, når det kommer til unge og alkohol.

Kampagnen består af en hjemmeside med spil, tests og film med psykologer, der giver gode råd til forældre omkring dialogen om alkohol. Hjemmesiden indeholder bl.a. web-spillet ’Dåseskjul’, hvor man som forælder skal vælge de rigtige argumenter i forsøget på at vriste dåseøl fra en virtuel teenager, der er på vej til fest.

”Sommeren er højtid for nye festarenaer for mange 16-17-årige, som måske skal alene på festival for første gang og efter sommerferien skal begynde på en ny ungdomsuddannelse. Vi håber, at vi med vores kampagne på en legende og positiv facon vil kunne give forældre værktøjer til at bevare dialogen om alkohol i de nye situationer, så de unge får en god og tryg festivaloplevelse og den bedst mulige start på deres nye ungdomsuddannelse” siger Mette Meldgaard, der er programchef i TrygFonden. 

Læs mere om kampagnen ’Dit barn – din alkoholdning’ og se, om du kan nappe øl fra den virtuelle teenager på www.fuldafliv.dk.