Søg støtte

Søg

Nyhed -

Brun for enhver pris: 6 ud af 10 unge solariebrugere ved godt, at deres solarieforbrug kan give kræft

Solariebrug er kræftfremkaldende, og jo yngre du er, jo farligere er det. Det ved de fleste godt - men det er ikke nok, viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne. Solkampagnen efterlyser fokus på, at modermærkekræft er en meget alvorlig sygdom.


Unge går i dag langt mindre i solarium, end de gjorde for ti år siden. Desværre står den positive udvikling i stampe. Godt 12 pct. af de unge i alderen 15-25 år har været i solarium inden for det seneste år – og den andel har været nærmest konstant siden 2013. Godt nok har Solkampagnens budskaber om sammenhængen mellem solariebrug og kræft fået mange unge til at undgå den kunstigt fremstillede uv-stråling. Men en ny undersøgelse viser, at der skal mere til, før de sidste vælger at slukke solariet.

Forfængelighed vinder over sund fornuft

I en ny undersøgelse fra Solkampagnen angiver 62 pct. af unge solariebrugere, at de godt ved, at de udsætter sig selv for en kræftrisiko, når de går i solarium. De fremhæver især, at de går i solarium for at få en pæn kulør, og fordi det er en nem måde at blive brun på. Det tyder derfor på, at unge solariebrugere vægter deres udseende højere end deres sundhed.

Rapporten ’Unges solarievaner 2017” viser resultaterne af en spørgeskema-undersøgelse blandt 1.008 danskere i alderen 15-25 år

"Unge lever i nuet, og de gambler med deres sundhed for at få en solbrun kulør. Selvom de fleste unge godt ved, at man kan få kræft af at gå i solarium, så er der helt tydeligt et behov for at få dem til at forstå de alvorlige konsekvenser. Modermærkekræft er en kræftform, der kan sprede sig til andre organer og have døden til følge, hvis den ikke opdages i tide," siger Peter Dalum, der er projektchef i Solkampagnen.

Herhjemme er modermærkekræft den mest udbredte kræftform blandt de 15-34-årige. Når unge solariebrugere får modermærkekræft, før de fylder 30 år, skyldes det i 3 ud af 4 tilfælde solariebrug. 

Forståelig forvirring: De unge får kastet modstridende oplysninger efter sig

Når mange unge ignorerer kræftrisikoen og går i solarium, kan det muligvis hænge sammen med, at over halvdelen af unge solariebrugere angiver, at de i solcenteret præsenteres for en række tilsyneladende sundhedsgevinster ved at tage den kunstigt fremstillede sol.

"Solcentrene har ofte plakater hængende, der beskriver solariebrug som sundt og vigtigt for dit helbred. Når der så samtidig oplyses om, at solariebrug er kræftfremkaldende, kan det være svært at vurdere, hvor stor risikoen er. Dog er der ingen tvivl her: Solariebrug øger risikoen for kræft markant, og der er ingen sundhedsmæssige fordele ved solariebrug. Det skal vi have slået fast en gang for alle," siger Jette Jul Bruun, der er programchef i TrygFonden.

Jette Jul Bruun

Underdirektør