Søg støtte

Søg

Nyhed -

Indsats til børn af forældre med svær psykisk sygdom har »manglet i årevis«

Danske forskere har som nogle af de første i verden udviklet en model for en særlig indsats til familier, hvor mor eller far lider af svær psykisk sygdom.


Børn af forældre med svær psykisk sygdom får ofte en sværere start på livet end andre børn.

Derfor har forskere fra Københavns Universitet og Region Hovedstadens Psykiatri nu udviklet en særlig indsats til familier, hvor mor og/eller far har skizofreni, svær tilbagevendende depression eller bipolar sygdom (maniodepressiv sygdom). Det skriver Videnskab.dk i sit tema om interventionsforskning, der er støttet af TrygFonden. 

"Jeg håber først og fremmest, at vi vil se, at børnene kommer til at trives bedre, og familien kommer til at fungere bedre," siger ph.d., klinisk forskningslektor på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet og børne- og ungdomspsykiater Anne Thorup.

Anne Thorup leder forskningsprojektet og har i samarbejde med forskerkollegaer udviklet indsatsen VIA Family, der nu skal afprøves.

Støtte til familien

VIA Family-projektet tilbydes til i alt 100 familier på Frederiksberg med minimum 1 barn mellem 5-12 år og en mor og/eller far, som har skizofreni, bipolar sygdom eller svær depression.

De tre vigtigste grundelementer i VIA Family-interventionen er:

• En fast kontaktperson, som har kontakt til et team med ekspertise inden for både børne- og voksenpsykiatri, sygepleje, socialrådgivning, pædagogik og familierådgivning.
• Forældretræning Triple P. De forældre, som synes, de har behov for det, vil kunne deltage i et forældretræningskursus, som tilpasses den enkelte familie og dennes udfordringer.
• Undervisning i og samtale om den psykiske sygdom og konsekvenserne af den.

Pludselig sidder mor og græder

Nanna Christensen og hendes søn Albert har været med i det danske forskningsprojekt VIA 7, som har dannet baggrund for udviklingen af VIA Family-indsatsen.

Allerede da Albert var et par år gammel fik Nanna diagnosen bipolar sygdom. Det skete efter en længere indlæggelse på psykiatrisk sygehus. Hun kan godt genkende bekymringerne for børnene.

"Selv om vi er en velfungerende familie, så har det jo påvirket børnene. Det kan være usikkert en gang imellem, når jeg har mine depressive perioder. Det må jo være hårdt at skulle se sin mor være ked af det og græde. De spørger, 'Hvad er du ked af, mor?' Og det kan jeg jo ikke svare på," fortæller hun.

Læs den fulde artikel på videnskab.dk