Søg støtte

Søg

Nyhed -

Studiestart får mange unge til at drikke mere alkohol – men sådan behøver det ikke at være

Flere tusinde unge begynder i disse dage på en ungdomsuddannelse, og desværre fylder alkohol ofte rigtig meget i det første møde med de nye klassekammerater. Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden sætter nu fokus på, hvordan musik, venner og fællesskab er mere afgørende end alkohol, når det kommer til at skabe den fede fest.


Starten på en ungdomsuddannelse og mødet med nye klassekammerater er for mange forbundet med fester og sociale arrangementer, hvor alkohol er i centrum. 58 pct. af unge, der i dag går på ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse, fortæller, at de enten begyndte med at drikke alkohol eller øgede deres alkoholforbrug da de startede på en ungdomsuddannelse. Det viser tal fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens rapport ’Unges alkoholvaner i Danmark 2017’, der har spurgt 1.000 15-25-årige til deres alkoholvaner. 

Peter Dalum er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens kampagne ’Fuld af liv’, der ønsker at skabe en festkultur, hvor de unge drikker mindre og oplever mere.

"Alkohol fylder stadig utrolig meget både ved et introforløb på ungdomsuddannelserne og ved festerne. Mere end hver fjerde ung siger, at det er svært at være en del af det sociale fællesskab, hvis man ikke drikker alkohol i sammenhænge, hvor andre drikker alkohol. Jeg mener, at vi bør lytte til de unge, og være med til at skabe en kultur og nogle rammer, hvor alkohol ikke er omdrejningspunktet. Man kan opleve så meget mere, hvis man ikke har drukket sig plørefuld, og vi må støtte de unge i, at fest ikke nødvendigvis rimer på alkohol," siger Peter Dalum.

Alkohol er ikke den vigtigste ingrediens i opskriften på den fede fest

I rapporten ’Unges alkoholvaner i Danmark 2017’ spørges de unge til, hvad det fedeste ved at gå til fest er. Her scorer venner, nye bekendtskaber og dans langt højere på skalaen end alkohol. Det kan dog være svært uden videre at fjerne alkoholen fra weekendens gymnasiefester. Derfor har ’Fuld af liv’-kampagnen fundet en anden måde at vise de unge, at de sagtens kan have en fest uden alkohol.

Kampagnen arrangerer nemlig alkoholfri morgenfester på ungdomsuddannelserne, hvor der er fokus på al den fede energi, der opstår, når musik, venner og godt humør mødes.

Faustix: Det er musikken, og ikke alkoholen, der giver dig god energi

Nu kan unge på ungdomsuddannelser vinde en helt særlig morgenfest, hvor den kendte DJ Faustix kommer og sætter gang i dansegulvet. Han har selv kæmpet med et alkoholmisbrug, og han opfordrer til, at unge erstatter alkoholens effekt med al den fede energi, som musik giver.

"Hver gang jeg spiller, ser jeg mange unge, der drikker for meget. Hver eneste gang bliver jeg overrasket over, hvad jeg ser, og hvordan de unge ødelægger sig selv. Det er musikken, der giver den gode energi og ikke alkoholen. Jeg glæder mig til at fyre op for musikken og vise de unge en alternativ måde at feste på – nemlig en morgenfest inden skolen starter," siger Faustix.

For at deltage i konkurrencen om en morgenfest med Faustix som DJ, skal man ind på Faustix’ profil på Facebook eller Instagram og skrive et bud på et musikhit, der giver god energi. Besøg Faustix’ Facebookside her og hans Instagramprofil her.

Se mere om konkurrencen her: www.fuldafliv.dk/ung

Jette Jul Bruun

Underdirektør