Søg støtte

Søg

Nyhed -

Sygemeldte: Intensiv aktivering gør mere skade end gavn

Ny dansk forskning viser, at det ikke hjælper kun at skrue op for psykologtimer og genoptræning til sygemeldte - tværtimod. I stedet skal arbejdspladserne inddrages.


Når sygemeldte møder jobcentrene, nytter det ikke noget, at jobcentrene udelukkende skruer op for de tiltag, som skal hjælpe de sygemeldte tilbage på arbejdsmarkedet.

Det kan eksempelvis være flere psykologtimer for at komme videre efter stress eller flere timer med en fysioterapeut til at få bugt med en genstridig ryg.

Faktisk har det den helt modsatte effekt, viser ny dansk forskning. Det skriver Videnskab.dk.

"Det lyder måske lidt overraskende, men det passer faktisk meget godt med den internationale forskning, som findes på området," fortæller Michael Rosholm, der er professor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet.

Han er en af forskerne bag det nye studie, der er støttet af TrygFonden.

Mere hjælp hjalp ikke

I det nye forskningsprojekt har 16 jobcentre, med i alt 5.600 sygemeldte danskere, deltaget. 
 
Formålet var at se, om en forøgelse af den nuværende mængde tilbud til sygemeldte potentielt set kan få dem hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet.
 
Efter tre år samlede forskerne data fra forsøget, og konklusionen var klar:
  • De personer, som havde fået skruet op for mængden af tilbud, var gennemsnitligt beskæftiget to uger mindre inden for de efterfølgende tre år end de personer, som fik den normale aktivering i forbindelse med en sygemelding.
     
  • De kom også oftere i flexjob eller på førtidspension (og havde gennemsnitligt to ugers mindre beskæftigelse inden førtidspensionen end personerne i kontrolgruppen).

Arbejdsgiveren skal være med

Resultatet betyder dog ikke, at ingenting virker for de sygemeldte. Faktisk er der noget, som virker rigtig godt, men det er kun indirekte koblet til jobcentrene.

I stedet for at give de sygemeldte endnu flere timer til at bearbejde årsagen til deres sygemelding, skal de sygemeldte i stedet hurtigt tilbage på deres arbejdsplads i den ene eller anden form.

"Både vores egen og den brede internationale forskning på området peger klart på, at hvis man vil have sygemeldte hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet, skal det ske i en kombination af støttende tilbud fra jobcentrene og i samarbejde med arbejdsgiveren. Er arbejdsgiveren ikke med, er de støttende tilbud nyttesløse," siger Michael Rosholm.

Læs den fulde artikel på videnskab.dk