Søg støtte

Søg

Nyhed -

Terapi til børn med OCD virker på langt sigt

Et år efter terapiforløbet sluttede, var størstedelen af børnene stadig fri for tvangstanker.


Cirka en måned før sommerferien i 2016 begyndte Sofie på 10 år at opføre sig mærkeligt. Hun gik hele tiden i stå. Når hun skulle ud af bilen derhjemme efter skole, blev hun siddende. Hun stod stille i entreen uden at gå i gang med at tage tøjet af.

Til sidst kunne Sofie ikke lege med sine veninder, hun kunne ikke sove om natten, og hun holdt op med at spise.

TrygFonden har doneret 750.000 kr. til at klæde terapeuter på til at hjælpe børn med OCD

Efter et besøg hos lægen blev Sofie henvist til OCD-klinikken på Aarhus Universitetshospital.

Sofie startede sammen med sin familie kognitiv adfærdsterapi, og efter 14 uger havde hun det markant bedre, selvom vejen dertil havde været lang. 

Hvad er du bange for?

I terapien danner terapeuten sig sammen med barnet og dets forældre sig et overblik over, hvilke tvangstanker og tvangshandlinger barnet har. Hvad er barnet bange for? Hvad gør det for at undgå, at noget frygteligt skal ske? Hvorfor gør det netop det? Er der nogen særlige tidspunkter på dagen eller ugen, hvor barnet har flere tvangstanker eller tvangshandlinger end andre? 

I starten var det faktisk mest Sofies forældre, som skulle lære en hel masse.

"De brugte meget tid på at tale med os som forældre om, hvordan vi skulle reagere. Vi skulle forstå, at de ting Sofie ikke kunne, det var ikke, fordi hun ikke ville. Hun kunne vitterligt ikke spise og drikke selv. De forklarede Sofie og os, hvad der foregik med hende og lærte os, hvordan vi skulle håndtere det," fortæller Maiken, der er mor til Sofie. 

Terapien hjælper børnene

Under et nyt studie afprøvede danske, norske og islandske forskere samme terapiform og fandt, at cirka halvdelen af børnene havde gavn af terapien. Nu har forskerne fulgt op i et nyt studie. Her kan de se, at størstedelen af de børn, som fik det bedre af den kognitive adfærdsterapi, stadig har det bedre et år efter.

"De her børn er frygteligt forpinte. Nogle af dem har så mange tvangshandlinger, at de ikke kan passe skolen. De er nødt til at gøre de her helt bestemte ting, for eksempel tælle alle vinduer, de går forbi. Hvis ikke de gør det, er de sikre på, at der vil ske noget frygteligt," fortæller professor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og overlæge i børne- og ungdomspsykiatrien på Risskov, Per Hove Thomsen.

På Risskov har de nu fået 750.000 kroner fra TrygFonden til uddannelsesaktiviteter og workshops, som skal klæde terapeuter i regioner og kommuner på til at hjælpe børn med OCD.

Læs mere om det nye studie og behandlingen på videnskab.dk