Søg støtte

Søg

Nyhed -

Flere rammes af sorg - Sorglinjen er klar til at hjælpe

Antallet af dødsfald stiger markant i Danmark. Flere og flere vil fremover opleve at miste. Næsten 800 efterladte har fået støtte og hjælp på Sorglinjen, siden den åbnede i januar 2019. Onsdag tog H.K.H. Kronprinsessen telefoner og talte med efterladte om sorg.


Den demografiske udvikling i Danmark betyder at antallet af årlige dødsfald vil stige med mere end 25 pct. over de næste 20 år. Flere og flere vil få død og sorg helt tæt ind på livet.  Sorglinjen blev oprettet i 2019 for at give en gratis, landsdækkende og lettilgængelig hjælp til alle efterladte. En hjælp som de nærmeste, netværket eller de professionelle ofte ikke kan give; forståelse og genkendelse fra en, der også har mistet.

Sorglinjen er bemandet af omkring 100 frivillige, der alle selv har mistet en nærtstående indenfor de seneste år. De frivillige på Sorglinjen har siden januar 2019 hjulpet mere end 600 efterladte.

"Sorglinjen er for alle. De fleste, der ringer, er helt almindelige mennesker med gode og støttende familier og netværk, der trods gode intentioner om at hjælpe, har svært ved at begribe sorgen. Den forståelse og genkendelse, som mange efterladte også har brug for, kan man få på Sorglinjen. I andre tilfælde er hele familien så ramt af sorgen, at de har svært ved at støtte hinanden, er bange for at belaste hinanden eller sørger meget forskelligt," siger direktør i Det Nationale Sorgcenter, Preben Engelbrekt.

Han mener, at mødet med ligesindede på fx Sorglinjen kan være det rigtige valg for langt flere efterladte. Både når det gælder om at finde støtte i den helt akutte fase lige efter et dødsfald. Men også på den længere bane, når det handler om at finde en god og naturlig plads i livet til sin sorg.

H.k.h. Kronprinsessen på arbejde på Sorglinjen

Den 29. maj var Kronprinsessen på besøg i Det Nationale Sorgcenter og skulle selv prøve kræfter med arbejdet på Sorglinjen. Kronprinsessen indgik i dagens vagt fra kl. 17-18, hvor hun på lige fod med de frivillige tog imod opkald. Forud for sin vagt mødte Kronprinsessen otte af Sorglinjens 100 frivillige, der alle selv har mistet en nærtstående. 

"Kronprinsessen er med besøget på Sorglinjen med til at vise efterladte i hele Danmark, at det er ok at række ud efter støtte og hjælp. Og at der er hjælp at hente på Sorglinjen", siger direktør Preben Engelbrekt.

Sorglinjen er støttet af TrygFonden, som har indgået et partnerskab med Det Nationale Sorgcenter om at gøre det lettere at være efterladte i Danmark.

"Sorg er mindre tung at bære, når man kan bære den i fællesskab. Derfor er det vigtigt, at vi får gjort op med døden som tabu og at efterladte har mulighed for at tale om deres sorg. Tabet af en nærtstående kan for nogle mennesker resultere i stor ensomhed og svært forringet livskvalitet med psykiske og fysiske belastninger. Med Sorglinjen kan vi gribe flere efterladte inden det går så galt", siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden.

Ring til Sorglinjen på 70 209 903.

Læs mere om Det Nationale Sorgcenter her.

Ida Hagemann

Projektchef