Søg støtte

Søg

Nyhed -

Antallet af indbrud i sommerferien styrtdykker

På trods af samfundets genåbning er antallet af indbrud i sommerferien rekordlavt. Politiet og Det Kriminalpræventive Råd peger på, at flere sandsynligvis har holdt ferie hjemme - men også politiets skærpede fokus på indbrud og et tæt samarbejde med borgerne om Nabohjælp gør en forskel.


Samfundet genåbner, og antallet af indbrud stiger igen. Bare ikke i sommerferien.

De store ferieuger (uge 27-32), som normalt er én af årets absolutte højsæsoner for indbrud, slår igen rekord og lander på det laveste antal anmeldte indbrud i mange år. Antallet af indbrud i sommerferien er således faldet med 8 pct. i forhold til samme periode sidste år. Sammenligner man med 2015, ser man et fald på hele 72 pct.

Danskerne er blevet rigtig gode til at nabohjælpe i ferien, og dermed snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme

Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp

Ifølge Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag, er der to nærliggende forklaringer på det usædvanligt lave antal indbrud i sommerferien.

”For det første har flere danskere end normalt sandsynligvis valgt at holde ferien hjemme, hvor de har skabt liv og aktivitet i nabolagene, som har skræmt tyvene væk. Men det tyder også på, at danskerne er blevet rigtig gode til at nabohjælpe i ferien, og dermed snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i de mange huse, som jo trods alt har stået tomme," forklarer hun.

Samtidig viser tallene, at 218.000 danskere bruger Nabohjælps app til blandt andet at hjælpe hinanden i ferierne og forebygge indbrud i nabolaget. Det er 30.000 flere end sidste år ved denne tid.

Politiet: Faldet skyldes ikke kun covid-19

Henrik Sønderby, centerchef i Nationalt Efterforskningscenter (NEC) under Rigspolitiet, glæder sig over, at færre borgere bliver udsat for den utrygge oplevelse, det er at komme hjem til et gennemrodet hus eller lejlighed efter en ferie. Han fremhæver især politiets brede og helhedsorienterede forebyggelsesindsats, som involverer et tæt samarbejde med myndigheder, organisationer og virksomheder, som en del af forklaringen.

”2020 og 2021 har været unikke på grund af covid-19, og har betydet et stort fald i antallet af indbrud generelt, naturligvis fordi folk har været mere hjemme. Det er derfor også forventeligt, at indbrudstallet kommer til at stige lidt igen i takt med genåbningen, men generelt har vi set et gennemsnitligt fald over de seneste mange år – også før nedlukningerne af samfundet. Det vidner om, at politiets fokus på området, samt det nære samarbejde med borgerne om Nabohjælp, har udviklet sig i den rigtige retning. Selvom vi styrker vores egen indsats, vil der fortsat være behov for tætte eksterne samarbejder og for bedre sikring af boliger, hvis den gode udvikling skal fortsætte,” siger han.

De 5 vigtigste råd mod indbrud

  1. Vær en god nabohjælper.
  2. Tænd lys ude, og trim hækken.
  3. Gør det sværere at bryde ind.
  4. Brug sikre betalingsformer, når du køber brugt.
  5. Ring 114 ved mistanke om indbrud.

Rådene er udviklet af Bo trygt og Rigspolitiet. Læs mere om rådene her.

Kommunikationskonsulent i Nabohjælp Sarah Risbøl Jacobsen bakker op om effekten af samarbejdet med borgerne.

”Liv og aktivitet i nabolagene skræmmer tyvene væk. Men det betyder ikke, at vi skal holde os hjemme for at undgå indbrud. Nabohjælp handler om at få husene til at se beboede ud i ferieperioder og om at være synlige i nabolaget.  Det kommer helt naturligt, når vi opholder os meget hjemme, men med aktiv Nabohjælp kan man opnå samme effekt, når vi vender tilbage til normale tilstande, hvor vi i højere grad tager på ferie igen”, siger hun og tilføjer, at man kan få hjælp til at koordinere nabohjælpen i Nabohjælps app.

Har du spørgsmål?

Britt Wendelboe

Programchef