Søg støtte

Søg

Nyhed -

Hver 20. kommentar i den offentlige Facebook-debat er et sprogligt angreb

5,2 pct. af debatten på de danske medier og politikeres Facebook-sider indeholder sproglige angreb. Det viser en ny undersøgelse fra TrygFonden og Analyse & Tal, der gennem algoritmer og big data, kortlægger og analyserer hadefuldt og anstødeligt sprog i den offentlige debat på Facebook.


Små fire mio. danskere har en profil på Facebook, og de fleste bruger den bl.a. til at læse nyheder. Men næsten syv ud af ti danskere holder sig helt fra at deltage i den digitale samtale og debat om det, de læser. Tonen er simpelthen for hård.

Det er en grundlæggende forudsætning for et trygt og velfungerende, demokratisk samfund, at vi kan debattere sagligt uden at skulle frygte at blive udsat for hadefuld tale og trusler.

Christoffer Elbrønd, projektchef i TrygFonden

TrygFonden og Analyse & Tal står bag en ny analyse, der ved hjælp af avancerede algoritmer bygget på kunstig intelligens undersøger brugen af anstødeligt og hadefuldt sprog i den offentlige debat på Facebook.

Resultatet viser, at 5,2 pct. af debatten er præget af sproglige angreb, dvs. en stigmatiserende, nedsættende, krænkende, stereotypiserende, ekskluderende, chikanerende eller truende ytring i den offentlige debat. Det svarer til lidt mere end hver 20. kommentar - og det vel at mærke efter debatten er blevet modereret af Facebook og lokale sidemoderatorer.

Danske medier lægger dagligt nyheder ud på deres Facebook-sider, som brugerne flittigt kommenterer på, og også de danske politikeres opslag på deres egne Facebook-sider tiltrækker kommentarer. Det er disse kommentarer, der undersøges i rapporten.

Fakta om analysen

Analysen er baseret på data fra 63 mio. kommentarer fra 199 politikeres og 477 mediers Facebook-sider i perioden 1. januar 2019 til og med den 28. februar 2021.

Gennem brug af skræddersyet kunstig intelligens og machine learning har folkene bag analysen udviklet en algoritme, der kan detektere, om en kommentar er et angreb eller ej.

Rapporten 'Angreb i den offentlige debat på Facebook er den første af i alt fire rapporter:

  1. Angreb i den offentlige debat på Facebook. Download rapporten.
  2. Anerkendende sprog i den offentlige debat på Facebook
  3. Casestudie: Coronapandemien på Facebook
  4. Danmarks Digitale Medborgerhuse. En kortlægning og analyse af 5.000 offentlige danske Facebook-grupper

Selvom det ikke altid er en munter omgang at dykke ned i de vredeste kommentarer på de sociale medier, kan den nye kortlægning bidrage til mere fokus på tonen i debatten på et velfunderet grundlag.

For det er generelt positivt, at vi har gode muligheder for at udveksle holdninger og synspunkter. Det skal bare helst ske, så færre bliver skræmt væk, end hvad tilfældet er i dag, fortæller Christoffer Elbrønd, projektchef i TrygFonden.

"Det er en grundlæggende forudsætning for et trygt og velfungerende, demokratisk samfund, at vi kan debattere sagligt uden at skulle frygte at blive udsat for hadefuld tale og trusler."

Har du spørgsmål?

Christoffer Elbrønd

Projektchef