Søg støtte

Søg

Nyhed -

Vi hjælper efterladte ved at turde tale om døden

En kollega, der vender ryggen til ved kaffemaskinen. En skolelærer, der ikke tør spørge ind til elevens afdøde forælder. Bortvendte ansigter og en larmende mur af tavshed. Et styrket partnerskab mellem Det Nationale Sorgcenter og TrygFonden vil have os til at tale om døden og dermed hjælpe efterladte.


Hvert år dør 55.000 mennesker i Danmark. Et dødsfald efterlader i gennemsnit fire mennesker i sorg. Godt 200.000 personer i Danmark oplever altså hvert år en sorg, som i en kortere eller længere periode fylder alt. Nogle efterladte oplever, at omverdenen trækker sig umiddelbart efter begravelsen eller bisættelsen og undgår at tale om den, der er død. Godt 20.000 efterladte udvikler en behandlingskrævende sorg, der ødelægger deres liv, hvis de ikke får den nødvendige hjælp til at leve med den.

Når det gælder vores forhold til døden, er mange af os analfabeter, og tabuiseringen af døden risikerer at spænde ben for os selv

Preben Engelbrekt, direktør i Det Nationale Sorgcenter

TrygFonden og Det Nationale Sorgcenter vil over de næste tre år styrke samarbejdet om at bryde tavsheden. Partnerskabet løber fra 2021-2023, og målet er at starte en offentlig debat om sorgens konsekvenser, om sorgens tabu og om den hjælp, der tilbydes efterladte med behandlingskrævende sorg.

Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden, efterlyser at vi styrker den fælles samtale om sorgen.

”Der er brug for en stærkere debat om sorg i Danmark. Derfor skal vi forstå mere om sorgens afledte konsekvenser for efterladtes mentale og fysiske sundhed og for deres trivsel, sociale liv, uddannelses- og beskæftigelsesmuligheder. En viden der skal bruges som løftestang for en helt nødvendig debat om den støtte og hjælp, vi tilbyder efterladte,” siger Jette Jul Bruun.

Preben Engelbrekt, direktør i Det Nationale Sorgcenter, udtaler:

”Når det gælder vores forhold til døden, er mange af os analfabeter, og tabuiseringen af døden risikerer at spænde ben for os selv på arbejdspladsen, i skolen, i daginstitutionen eller hjemme hos familien. Derfor er jeg meget taknemmelig for partnerskabet med TrygFonden. For vi skal bryde muren af tavshed og turde tale med hinanden om både døden og sorgen,” siger Preben Engelbrekt.

Det Nationale Sorgcenter

Frem mod 2023 tilføres partnerskabet 9 mio. kr. fra TrygFonden. Vi vil bl.a. arbejde med:

  • At igangsætte en bredere debat om sorg.
  • At kortlægge de kort- og langsigtede konsekvenser af sorg igennem data, undersøgelser og surveys.
  • At oprette et Sorgpanel, der vil sikre, at efterladte i højere grad inddrages og kommer til orde.
  • At vores dokumentationsindsatser skal give ny viden og være løftestang for en offentlig debat.
  • At udbrede tilbud om sorgstøtte, 'Fortrolige Voksne', fra en til tre regioner.

Har du spørgsmål?

Jette Jul Bruun

Underdirektør