Søg støtte

Søg

Nyhed -

Danskerne accepterer kun delvist et nej tak til alkohol

At du er gravid, har alkoholproblemer eller bare ikke har lyst til at drikke, er ikke altid en god nok grund til at takke nej til alkohol. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra Alkohol & Samfund og TrygFonden.


Hvis du har planer om en hyggelig aften med vennerne på den lokale restaurant eller hjemme rundt om sofabordet – men ikke har tænkt dig at drikke alkohol – kan det være, du skal i gang med at udtænke en rigtig god begrundelse.

Det er nemlig langt fra alle, der accepterer et ”nej tak” til alkohol. Kun omkring halvdelen af de 30-65-årige mener, at samfundet accepterer manglende lyst som begrundelse for ikke at drikke alkohol. Det viser tal fra en ny befolkningsundersøgelse, som Alkohol & Samfund og TrygFonden står bag.

Hvis man ikke kan tåle alkohol eller har alkoholproblemer, stiger accepten en smule. Graviditet og ikke mindst bilkørsel er langt mere – men stadig ikke fuldt ud – accepteret som begrundelse for ikke at drikke.

Det skal være helt acceptabelt og let at takke nej til at drikke alkohol

Frederik Mühldorff Sigurd, projektchef i TrygFonden

Den danske alkoholkultur gør det svært for alle dem, der gerne vil kontrollere deres forbrug, mener Alkohol & Samfund og TrygFonden, som efterlyser en debat om alkoholkulturen.

”Langt de fleste danskere drikker alkohol, og derfor fylder alkohol også i vores fællesskaber. Men befolkningsundersøgelsen viser, at vi stadig mangler at kunne være sammen uden at drikke – eller uden at alle drikker. Det skaber et unødigt drikkepres og risikerer at ekskludere dem fra fællesskabet, der ikke drikker. Et nej tak til alkohol bør altid være ok,” siger Ida Fabricius Bruun, direktør, Alkohol & Samfund.

De mest - og mindst - acceptable grunde til ikke at drikke alkohol

  1. At man skal køre bil
  2. Graviditet
  3. At man skal arbejde bagefter
  4. Alkoholproblemer
  5. At man ikke kan tåle det
  6. At man ikke har lyst
  7. Af religiøse årsager
  8. At man skal være sammen med børn
  9. At man skal dyrke sport
  10. At det er usundt
  11. At man er træt
  12. At det feder.

Data er hentet fra en ny befolkningsundersøgelse foretaget i uge 25 blandt 2.016 danskere i alderen 30-65 år og er repræsentativ for den danske befolkning i denne aldersgruppe i forhold til køn, alder og region.

Befolkningsundersøgelsen viser desuden, at hver anden har oplevet, at en fest er blevet dårligere, fordi en her drukket for meget. Hver femte dansk  på 30-65 år har oplevet konflikter i familien eller haft diskussioner eller skænderier pga. en anden persons alkoholforbrug. Otte procent har indenfor det seneste år drukket så meget, at de har haft et black out, hvor de ikke kunne huske dele af eller hele aftenen.

Du kan downloade hele befolkningsundersøgelsen her.

Har du spørgsmål?