Søg støtte

Søg

Nyhed -

Danskerne er tilhængere af kunstig intelligens – men bekymringerne lurer

Det kan hjælpe med at løse nogle af samfundets problemer, men det kan også føre til uvished og utryghed for fremtiden. Danskerne er forsigtige optimister, når det kommer til kunstig intelligens i fremtiden, viser en undersøgelse og resultater fra en folkehøring afholdt af TrygFonden.


Hvad er din holdning til kunstig intelligens?

Over 350 repræsentativt udvalgte danskere diskuterede i februar netop dette spørgsmål. Det skete på en folkehøring om kunstig intelligens, som TrygFonden stod bag. To dage med oplæg, diskussioner og debatter er nu blevet opsamlet i en rapport, der giver et indblik i, hvad vi som befolkning synes om kunstig intelligens.

Og konklusionen er klar: Vi er positive – men på særlige områder opstår utrygheden.

Pointer fra rapporten: Hvad synes danskerne om kunstig intelligens?

  • 88 pct. ser sig selv som tilhængere, 4 pct. som modstandere.
  • Vi tror på, at kunstig intelligens kan løse udfordringer i samfundet – og vi vil derfor gerne have mere af det.
  • Vi er samtidig bekymrede og en smule forbeholdne overfor etiske spørgsmål. Der skal potentielt lovgivning til ift. udvikling og anvendelse af kunstig intelligens.
  • Vi er desuden bekymrede for kunstig intelligens’ indflydelse på misinformation og vores demokrati, ligesom vi er utrygge ved, om teknologien vil føre nye former for digital kriminalitet med sig.
  • Der er fart på i øjeblikket: 8 ud af 10 mener, det er svært at følge med udviklingen.

På trods af vores bekymringer for hvad udbredelsen af kunstig intelligens kommer til at betyde for os i fremtiden, er der i befolkningen en grundlæggende tro på, at teknologien vil skabe et bedre samfund.

55 pct. af borgerne i Danmark er helt enige eller overvejende enige i, at udviklingen de næste 20 år vil være til gavn for folk som dem selv. Det fremgik af en større befolkningsundersøgelse, der blev gennemført op til folkehøringen.

En lignende undersøgelse i USA viste i december 2022, at amerikanere er langt mere skeptiske. Kun 16 pct. mente, at kunstig intelligens vil hjælpe dem mere, end det vil skade dem i fremtiden.

Deltagernes frygt og forhåbninger

Over 350 deltagere var med ved folkehøringen om kunstig intelligens. Hør, hvad en række af dem havde på hjertet.

Download rapporten

Har du spørgsmål?

Peter Madsen

Projektchef