Søg støtte

Søg

Nyhed -

Hvert skridt tæller: Over halvdelen af voksne danskere bevæger sig for lidt

Fysisk aktivitet forebygger flere end 35 forskellige livsstilsygdomme. Alligevel bevæger mange voksne danskere sig mindre end 13 minutter om dagen, viser en ny undersøgelse. Det går udover sundheden – men faktisk vil størstedelen af de inaktive gerne bevæge sig mere. Og hvert eneste skridt tæller.


Flere end 2,7 millioner danskere kategoriseres som fysisk inaktive. Af dem bevæger knap en mio. sig mindre end en halv time om ugen ved moderat til høj intensitet, viser en ny undersøgelse som Statens Institut for Folkesundhed har lavet for Hjerteforeningen og TrygFonden. Det svarer i gennemsnit til kun lidt mere end fire minutters bevægelse om dagen.

”En stor del af befolkningen er meget langt fra at bevæge sig de anbefalede 30 minutter hver dag. Undersøgelsen peger på, at mange voksne rent faktisk kun bevæger sig i gennemsnit 4-12 minutter om dagen ved moderat til høj intensitet. Det er meget lidt, når vi samtidig kan se, at størstedelen ønsker at bevæge sig mere. Vi har behov for flere indsatser, som motiverer danskerne til at bevæge sig bare lidt mere,” siger Hanne Munk Scheller, seniorprojektleder i Hjerteforeningen.

 

Det vigtigste er i virkeligheden at komme i gang og prøve at bevæge sig lidt mere i dag, end man gjorde i går

Hanne Munk Scheller, seniorprojektleder i Hjerteforeningen

Hjerteforeningen og TrygFonden står bag indsatsen GÅ MED, der har til formål at få endnu flere danskere ud at gå regelmæssige ture. Forskning viser, at gåture øger både den fysiske og den mentale sundhed, og at selv en kort tur har en positiv effekt på helbredet.

”Undersøgelsen peger på, at ca. to mio. danskere i gennemsnit bevæger sig mindre end 13 minutter om dagen, og det har konsekvenser for deres sundhed. Vi vil gerne støtte dem i gradvist at få mere bevægelse ind i hverdagen. Når man bevæger sig så lidt, kan det føles uoverstigeligt at komme i gang. Men de er jo allerede i gang og skal måske bare langsomt tage lidt flere ture til fods for at hente en pakke, købe ind eller være sammen med andre i det fri,” siger Line Raahauge Hvass, projektchef i TrygFonden.

Hvert skridt tæller!

Hvert eneste skridt, du tager, tæller som motion. Jo flere, jo bedre. Og der er mange måder at få dem presset ind i hverdagen på.

Du behøver ikke være vandreentusiast eller motionere flere timer om dagen for at opnå en god effekt for dit helbred. Et stort studie viser, at man opnår sundhedsfremmende effekter og reducerer risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdom allerede ved at gå 2.300 skridt om dagen. For hver ekstra 1.000 skridt, man går herefter, falder risikoen endnu mere, indtil man når 10.000 skridt, hvor effekten flader ud.

Særligt de personer, der bevæger sig mindst, får mest ud af at øge antallet af skridt bare en smule.

”Hvert skridt tæller som motion. Det vigtigste er i virkeligheden at komme i gang og prøve at bevæge sig lidt mere i dag, end man gjorde i går. Hvis du går 20 minutter hver dag og bliver let forpustet, kan du forebygge hjerte-kar-sygdomme med ca. 20 procent. Så der er mange gode grunde til at gå en kort tur hver dag," pointerer Hanne Munk Scheller.

Sådan får du flere skridt ind i din hverdag

 • Tag en aktiv beslutning om, at du altid vil tage trappen frem for elevatoren. Er det for uoverskueligt, kan du tage elevatoren, når du har gået halvdelen af vejen.
 • Gå ned og hent din pakke i en pakkeshop i stedet for at tage bilen.
 • Har du onlinemøder på arbejde, der ikke kræver, at du skal vise noget på en skærm? Så tag mødet med på en gåtur.
 • Hold gående møder på arbejde eller start et langt møde med at lufte krop og hjerne.
 • Skal du mødes med en på en café? Foreslå at I tager kaffen med to go og gå sammen. Mange oplever at tale bedre sammen, når de går en tur.
 • Gå en ekstra runde om blokken når du lufter din hund, eller tag familien/vennerne ud på en gåtur efter I har spist.
 • Gåturs-bingo: Lav et bingoark med forskellige udfordringer til flere gåture som fx "gå 10 min.", "gå ned og køb ind", "gå til pakkeshoppen"  eller "gå en tur med en god ven". Se hvor mange udfordringer du kan finde på og krydse af i løbet af ugen.
 • Skridtudfordring: Konkurrér med dig selv eller andre om at nå et bestemt antal skridt hver dag. Det kan give motivation og gøre det til en leg at bevæge sig mere.
 • Udforsk nærområdet: Tag på opdagelse i dit lokalområde ved at gå en ny rute hver dag. Måske findes der en lokal byvandring? Du kan opdage nye steder og samtidig få motion.
 • Havearbejde: Hvis du har en have, så brug tid på at pleje den, eller gå på opdagelse i din have. Plant blomster, lug ukrudt eller lav andre haveaktiviteter, der kræver bevægelse.
 • Parker langt væk: Hvis du kører til arbejde eller indkøb, så parker bilen langt væk fra indgangen. Det vil tvinge dig til at tage flere skridt, både på vej ind og ud.

Har du spørgsmål?

Line Raahauge Hvass

Projektchef