Søg støtte

Søg

Nyhed -

Mange føler sig presset til at drikke alkohol

Både de helt unge og voksne oplever et pres for at drikke alkohol i selskab med venner og familie.


Det er langt fra altid lysten til øl eller vin, der får befolkningen til at drikke. Det viser en omfattende befolkningsundersøgelse foretaget af YouGov for TrygFonden.

I undersøgelsen svarer 25 procent, at de nogle gange drikker alkohol med deres venner alene fordi, at det er forventet og ikke fordi, at de har lyst. Det er 5 procentpoint flere end da TrygFonden stillede det samme spørgsmål i 2016. Tilsvarende svarer 22 procent, at deres indtag af alkohol fx til familiefester skyldes forventning frem for lyst – en stigning på 6 procentpoint siden 2016.

Individets frie valg gælder åbenbart ikke helt, når det kommer til øl og vodka

Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden

Presset for at drikke alkohol til sociale sammenkomster er problematisk, mener underdirektør i TrygFonden Jette Jul Bruun. 

"Det vidner om, at vi stadig har et stort stykke arbejde at gøre, når det kommer til alkoholkulturen i Danmark. Ingen bør føle sig pressede til at drikke alkohol. Skal man sige noget positivt om tallene, så er det, at de måske også kan læses som udtryk for, at flere er blevet bevidste om, at deres indtag af alkohol ikke altid er drevet af lyst. Den erkendelse kan være et skridt på vejen til handling," siger hun.

Alkohol fylder meget for studerende

Drikkepresset genfindes i høj grad også på ungdomsuddannelserne, viser TrygFondens undersøgelse. Det ses ved, at 58 procent af de 18–34-årige respondenter svarer, at det er svært at være en del af det sociale fællesskab på en uddannelse, hvis man ikke drikker alkohol. 

"Det er et alarmerende højt tal. I en tid, hvor der er meget fokus på mangfoldighed, er det slående, at oplevelsen blandt så mange unge er, at de skal drikke alkohol for at være en del af fællesskabet. Individets frie valg gælder åbenbart ikke helt, når det kommer til øl og vodka. Det bør være noget, som vi i fællesskab arbejder på at få ændret," siger Jette Jul Bruun fra TrygFonden. 

De mest – og mindst – acceptable grunde til ikke at drikke alkohol

  1. At man kører bil (85 pct.)
  2. Graviditet og familieplanlægning (81 pct.) 
  3. At man har et alkoholproblem (73 pct.)
  4. At man skal arbejde bagefter (66 pct.)
  5. At man ikke kan tåle det (63 pct.)
  6. Religion (57 pct.)
  7. At man skal være sammen med børn/unge (56 pct.)
  8. Manglende lyst (56 pct.)
  9. At det er usundt (53 pct.)
  10. At man skal dyrke sport (51 pct.)
  11. Træthed (42 pct.)
  12. At det feder (37 pct.)

Data er hentet fra TrygFondens undersøgelse af befolkningens holdninger til alkohol, der er baseret på en spørgeskemaundersøgelse foretaget af YouGov blandt 5.020 borgere i Danmark i alderen 18 – 80 år i perioden 1. november til 11. december 2023. Spørgsmålet lød "Hvilke begrundelser for ikke at drikke alkohol, mener du, er acceptable i samfundet?".

Har du spørgsmål?

Jette Jul Bruun

Underdirektør