Man skal være opmærksom, når man bevæger sig rundt i den digitale verden. For selvom man måske sidder trygt hjemme ved skrivebordet og læser sine mails eller ligger i sofaen og shopper på sin smartphone, er man ikke uden for rækkevidde af digitale svindlere.
Digital svindel er steget kraftigt de senere år, og flere og flere borgere bliver ramt. Det viser en befolkningsundersøgelse udført af analysebureauet Wilke for Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden.
Christoffer Elbrønd, projektchef i TrygFondenDen digitale svindel er i dag blevet så sofistikeret, at selv den mest opmærksomme risikerer at blive snydt
Disse typer af digitalt svindel har flest været udsat for:
- Phishing: 15 pct. har været udsat for dette. 71 pct. har oplevet forsøg på dette.
- Falske webshops/konkurrencer: 13 pct. har været udsat for dette. 59 pct. har oplevet forsøg på dette.
- Abonnementsfælder: 9 pct. har været udsat for dette. 33 pct. har oplevet forsøg på dette.
- Samhandel-svindel: 8 pct. har været udsat for dette. 27 pct. har oplevet forsøg på dette.
- Malware og falske apps: 7 pct. har været udsat for dette. 44 pct. har oplevet forsøg på dette.
- Kontaktbedrageri: 5 pct. har været udsat for dette. 27 pct. har oplevet forsøg på dette.
- Scamming: 4 pct. har været udsat for dette. 16 pct. har oplevet forsøg på dette.
- Kærlighedssvindel: 3 pct. været udsat for dette. 18 pct. har oplevet forsøg på dette.
På tværs af svindelformer mister ofrene i gennemsnit 8.180 kr. De største tab sker imidlertid ved kærlighedssvindel, som 3 pct. har været udsat for, med et angivet gennemsnitstab på hele 41.479 kr.
”Digital svindel er nærmest blevet en fast del af det at være borger og forbruger i 2025. Det er dybt problematisk, og noget vi ikke skal acceptere. Digital svindel kan dels ruinere mennesker og ødelægge deres liv, men mere generelt kan svindel erodere vores værdifulde tillid i samfundet. Derfor bliver vi også nødt til at tage digital svindel lige så alvorligt som anden kriminalitet, og håndtere det som den trussel, det er, ” siger Winni Grosbøll, direktør i Forbrugerrådet Tænk.
Vil du være med til at bekæmpe de digitale svindlere? Download appen Mit digitale selvforsvar og vær bedre forberedt, hvis du bliver udsat for forsøg på digital svindel.
Et fælles ansvar, mener danskerne
Undersøgelsen har også kigget på befolkningens holdning til, hvem der har ansvaret for at undgå digital svindel.
Mens 78 pct. mener, at den enkelte bærer et stort ansvar for at beskytte sig mod svindel på forskellige måder, mener 83 pct., at vi har et fælles ansvar for at hjælpe hinanden med at undgå svindel. Cirka halvdelen efterspørger i den forbindelse mere viden om, hvor man kan få hjælp ved digital svindel, ligesom 79 pct. vil have myndighederne til at gøre mere for at bekæmpe svindel.
”Den digitale svindel er i dag blevet så sofistikeret, at selv den mest opmærksomme risikerer at blive snydt. I vores samarbejde med Forbrugerrådet Tænk arbejder vi målrettet på at hjælpe borgerne til at række ud til hinanden. At få et par ekstra øjne på og træde til og hjælpe hinanden, hvis de støder på noget mistænkeligt. Men vi arbejder også for at styrke samarbejdet tværs af borgere, virksomheder og myndigheder, for ingen må stå alene med ansvaret. Alle har en rolle at spille i kampen mod den digitale svindel, siger Christoffer Elbrønd, projektchef i TrygFonden.
Det er de færreste – 5 pct. – der på forhånd siger, at de ikke vil kontakte nogen, hvis de blev udsat for svindel. Men spørger man dem, der har været udsat for svindel, har hver tredje helt undladt at kontakte nogen efterfølgende – hverken bank, myndigheder, venner eller familie.