Du kender det sikkert. Du skulle bare lige tjekke en enkelt ting på din smartphone, og pludselig er der gået en halv time med videoer, sociale medier og nyheder.
Som voksen kan det være udfordrende at lægge skærmen væk – og for børn og unge er det endnu sværere. Men det er vigtigt, at vi ikke fortaber os i endeløs scrolling og skærmtid.
Tal fra undersøgelsen Forebyggelse ifølge danskerne, der blev publiceret i 2024, og som TrygFonden står bag, viser, at der er et sammenfald mellem skærmforbrug og generel tilfredshed med livet. De af os, der bruger mest tid på en skærm, er mindre tilfredse med tilværelsen.
Anders Hede, forskningschef i TrygFondenIsær børn og unge er udsat, når det kommer til at stå imod de meget avancerede metoder, som tech-giganterne bruger for at holde vores opmærksomhed på skærmen
Undersøgelsen er lavet blandt 18-80-årige, og her er det især de yngre aldersgrupper, der har et højt skærmforbrug. Lige godt halvdelen af de unge i alderen 18-24 år bruger mere end 4 timer dagligt på skærme i deres fritid.
Samtidig er forældrene i undersøgelsen blevet spurgt ind til deres hjemmeboende børns skærmvaner, og her svarer hver femte, at deres barn dagligt bruger 4 timer eller mere af deres fritid på skærmen.
30 pct. af forældrene svarer desuden, at barnets skærmtid påvirker, hvor meget barnet bevæger sig, og 36 pct. siger, at de har diskussioner med deres barn pga. skærmbrug.
Men selvom det måske kan virke som en umulig kamp at hive en modvillig teenager eller et træt barn op af sofaen og væk fra smartphonen, kan du som forælder hjælpe dit barn til et sundere forhold til skærmen, forklarer Anders Hede, der er forskningschef i TrygFonden.
”Der er en stigende bekymring for – og flere og flere undersøgelser, der peger på – at meget skærmtid går ud over vores trivsel. Og især børn og unge er udsat, når det kommer til at stå imod de meget avancerede metoder, som tech-giganterne bruger for at holde vores opmærksomhed på skærmen. Det er jo den måde, de tjener penge. Mange af de unge siger selv, at de gerne vil bruge mindre tid på skærmen, og som forælder kan man faktisk gøre en forskel både derhjemme, i skolen og i fritidslivet,” siger Anders Hede.
6 gode råd: Sådan kan du hjælpe dit barn med at slippe skærmen
Slå autoplay fra, når det er muligt.
Autoplay er ofte automatisk slået til, men kan på nogle tjenester slås fra, så nye videoer ikke afspilles automatisk efter hinanden. Hvis det ikke er muligt at slå autoplay fra, så hjælp dit barn med at stoppe skærmaktiviteten på et tidspunkt, der passer til typen af aktivitet - fx når en spilrunde er færdig, eller når et afsnit er slut.
Kilde: Genvej.org
Tag aktivt stilling til notifikationer
Mange notifikationer er automatisk slået til, når man opretter en bruger på et medie, men kan slås fra i indstillinger. Se sammen med dit barn på, hvilke og hvor mange notifikationer dit barn får. Tal med dit barn om, hvordan notifikationerne opleves. Hvad er vigtigt, og hvad forstyrrer mere, end det gør gavn. I kan minimere notifikationer i indstillinger for de forskellige apps. Du kan ved samme lejlighed overveje, hvilke notifikationer du selv ønsker at blive fri for.
Kilde: Genvej.org
Indstil skærmtid ved behov
Beslut sammen med dit barn, om der er apps, hvor det kan være en hjælp at have indstillet en skærmtid. Det kan fx være apps, som bruger mange funktioner, der fastholder, eller hvor I kan se på skærmtiden, at dit barn nemt kommer til at bruge mere tid, end det har lyst til, eller I har aftalt.
Kilde: Genvej.org
Se sammen på, hvad der skal ligge på startskærmen på telefonen
Hvis der er nogle apps, som tager særligt meget tid eller distraherer, så kan det være en ide at flytte dem væk fra startskærmen på telefonen. Startskærmen er det første, du ser, når du låser sin telefon op, og apps der ligger her, får du straks øje på og måske lyst til at tjekke. Beslut sammen med dit barn, hvilke apps der skal ligge på startskærmen, og hvilke der måske skal flyttes.
Kilde: Genvej.org
Lav aftaler, som også gælder de voksne – og husk, at du er rollemodel
Lav fælles aftaler i familien om, hvornår telefoner og andre skærme skal bruges og ikke skal bruges. Beslut jer fx for, at telefonerne skal lægges væk, når I spiser, eller når I skal koncentrere jer om lektier eller andet. Få gerne telefonerne ud af soveværelset og brug et vækkeur i stedet. Vær opmærksom på at gøre det til et fælles projekt, som omhandler hele familien og ikke kun børnene. Vær i den forbindelse opmærksom på, at du selv viser vejen. Du kan fx sige højt, når du selv har svært ved at løsrive dig fra telefonen og vise, at du tager et aktivt valg om at lægge telefonen væk.
Kilde: Genvej.org
Tag hånd om dit barns følelser, når det er svært
Der kan opstå følelser og reaktioner hos børn, fx hvis de skal stoppe med en skærmaktivitet på et tidspunkt, de ikke selv har valgt. Det er vigtigt, at du anerkender følelserne og hjælper dit barn med at håndtere dem og komme videre over i andre aktiviteter, når det er tid til det.
Kilde: Genvej.org
Genvej - til dit barns digitale liv
Genvej er et tilbud til dig som forælder, hvor du kan få gode råd, viden og hjælp til at engagere dig i dit barns digitale liv.
Det er et partnerskab mellem Ole Kirk’s Fond, TrygFonden og Forbrugerrådet Tænk i samarbejde med Red Barnet, Børns Vilkår, Mary Fonden og Medierådet for Børn og Unge.
Download undersøgelsen
-
Forebyggelse ifølge danskerne 2024
Hvordan ser befolkningen på sundhed og forebyggelse? Siden 2007 har TrygFonden spurgt danskerne om deres holdninger til bl.a. rygning, alkohol, og hvad et sundt liv egentlig er. Læs mere om "Forebyggelse ifølge danskerne 2024"