En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden viser, at knap 4 ud af 10 forældre oplever, at det bliver sværere at tale om alkohol, når deres barn begynder på en ungdomsuddannelse.
Men forældre spiller stadig en vigtig rolle, understreger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.
”Vi ved, at unge, der har aftaler med deres forældre om alkohol, drikker mindre end unge, som ikke har aftaler. Forældrene har altså meget at vinde ved at holde fast i den lidt svære snak,” siger han.
Søren Stokholm Thomsen, projektchef i TrygFondenForældreaftalerne kan være med til at påvirke unges alkoholvaner i en sundere retning
Mange forældre vælger selv at introducere deres børn for alkohol, inden de støder på det uden for hjemmets trygge vægge. I undersøgelsen har mere end halvdelen af de adspurgte forældre til 13-17-årige tilbudt alkohol til deres børn – og hver femte regner med at gøre det, hvis de ikke har gjort det endnu.
Håbet er, barnet lærer at omgås alkohol på en ansvarlig måde. Det har bare ikke den virkning, som forældrene måske går og tror, fortæller Peter Dalum.
”Forskningen viser, at børnene drikker mere, end de ellers ville have gjort, hvis forældrene introducerer alkohol derhjemme. Det har altså ofte den modsatte effekt,” forklarer han.
Der skal i stedet noget helt andet til for at begrænse de unges alkoholforbrug. Nemlig klare aftaler med forældrene.
Er du klar til at tage snakken?
Tag stilling
Tal sammen
Lav aftaler
84 pct. af forældrene i undersøgelsen mener, at det virker at lave aftaler med deres barn om alkohol, når de starter på en ungdomsuddannelse. Alligevel er det langt fra alle, der gør det. Men forældrenes engagement i de unges alkoholvaner er centralt, understreger Søren Stokholm Thomsen, projektchef i TrygFonden.
”Danmark er stadig det land i Europa, hvor flest 15-16-årige drikker sig fulde, og her kan forældreaftalerne være med til at påvirke unges alkoholvaner i en sundere retning,” siger han.
Eksamen i alkoholdning: Hvilken karakter ville du få?
Selvom det kan være svært at tage snakken om alkohol, når ens barn er begyndt på en ungdomsuddannelse, så har næsten halvdelen af de hjemmeboende 15-20-årige faktisk ikke noget i mod, at deres forældre blander sig i deres alkoholvaner.
”Det er fortsat vigtigt, at forældre tager snakken og laver klare aftaler – også når de er blevet forældre til unge, der er begyndt på en ungdomsuddannelse,” siger Søren Stokholm Thomsen.
Fakta fra undersøgelsen
- Omkring 8 ud af 10 forældre mener, at danske unges alkoholforbrug er for højt, og at danske børn og unge generelt begynder at drikke alkohol for tidligt.
- Blandt forældre, hvis barn har prøvet at drikke en genstand, bekymrer flest sig om risikoen for ulykker (29 pct.) og overgreb (28 pct.) i forbindelse med barnets alkoholforbrug.
- 8 ud af 10 af forældre oplever, at de har indflydelse på deres børns alkoholforbrug, mens 15 pct. oplever, at de ikke har nogen indflydelse.
- 86 pct. af forældre gør noget for at påvirke deres barn til at drikke mindre/ikke at drikke alkohol.
- Omkring 4 ud af 10 forældre (39 pct.), hvis barn går på gymnasium, mener, at det blev sværere for dem at blande sig i deres barns alkoholvaner, da barnet startede på sin uddannelse.
- 84 pct. af forældre mener, at det har en effekt at lave aftaler med sit barn omkring alkohol, når barnet starter på en ungdomsuddannelse.
Download undersøgelsen
-
Forældres holdninger til unges alkoholvaner
3.000 dødsfald i Danmark kan hvert år relateres til alkohol. Danmark er det land i Europa, hvor unge drikker sig oftest fulde. Forældre spiller en afgørende rolle, hvis den udvikling skal vendes. Læs mere om "Forældres holdninger til unges alkoholvaner"