Søg støtte

Søg

Nyhed -

Brug foråret til at forebygge indbrud

2024 er startet med en svag stigning i antallet af indbrud, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Nu står forårets og sommerens ferieperioder for døren, og derfor er det vigtigt, at du indbrudssikrer dit hjem bedst muligt.


Ned med hækken, på med sikringsbeslagene, væk med værktøjet og sig hej til naboen.

Du kan selv gøre en hel del ting for at forebygge indbrud, og foråret er en oplagt anledning til at få kigget på, hvor indbrudssikret dit hjem er.

Det behøver hverken at være besværligt eller dyrt at sikre sit hus bedre mod indbrud

Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt

”Vi kan med simple midler gøre livet meget sværere for indbrudstyvene. Og det skal vi gøre, fordi vi ved, at et indbrud eller et indbrudsforsøg i ens hjem eller ens nabolag går ud over trygheden,” fortæller Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Indbrudstallet er steget

Antallet af indbrud på landsplan faldt markant i forbindelse med corona-nedlukningerne. Der er dog i år på landsplan blevet begået flere indbrud i de første tre måneder sammenlignet med den samme periode i 2023.

Indbrud i private hjem i 1. kvartal 2020-2024

  1. kvartal 2020 1. kvartal 2021 1. kvartal 2022 1. kvartal 2023

1. kvartal 2024

Antal indbrud

5.496 3.294
3.729
3.281
3.438

Kilde: Danmarks Statistik

Opmærksomme naboer er et af de mest effektive midler mod indbrud. Bo trygt opfordrer derfor til, at man koordinerer ferieplaner med naboerne og generelt hjælper hinanden med at holde øje med, hvem der færdes i kvarteret. Man kan eventuelt også bruge Nabohjælps app til at aftale feriehjælp med betroede naboer, så man sikrer sig, at der bliver holdt øje med huset.

”Det værste, en indbrudstyv ved, er uforudsigelighed og at blive set. Hjælp derfor hinanden i boligkvartererne med at holde øje med hinandens hjem, og hvis nogen er bortrejst, kan I flytte lidt rundt på deres havemøbler, parkere en bil i indkørslen eller på anden vis skabe liv og tilstedeværelse. Og møder I fremmede i kvarteret, så hils på dem og spørg eventuelt, om der er noget, I kan hjælpe med. Det vil skræmme langt de fleste indbrudstyve væk,” siger Julie Kofoed, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

Det værste, en indbrudstyv ved, er uforudsigelighed og at blive set

Julie Kofoed, kommunikationskonsulent i Nabohjælp

Med udsigten til forår og varmere temperaturer, hvor mange kaster sig over forskellige hus- og haveprojekter, opfordrer Bo trygt derudover til, at man indtænker lidt lavpraktisk indbrudsforebyggelse.

”Vi skal gøre det ekstra besværligt for indbrudstyvene at komme ind i vores hjem – og faktisk også ud. Det kan vi bl.a. gøre med ekstra beslag på vinduerne og ekstra låse på dørene – også på terrasse- og kælderdøre, så det bliver sværere for tyven at komme hurtigt ud med de stjålne genstande. Man kan vælge at få professionel hjælp til indbrudssikring, men mange byggemarkeder har også et godt udvalg af sikringsprodukter og vil være glade for at hjælpe med gode råd. Så det behøver hverken at være besværligt eller dyrt at sikre sit hus bedre mod indbrud,” siger Britt Wendelboe.

Fire gode råd til at forebygge indbrud om foråret

En tur i byggemarkedet

Når du alligevel skal en tur i byggemarkedet, er det en god ide at kigge efter sikringsbeslag til dine mest udsatte vinduer og døre – og en rigtig lås (ikke kun en vrider) til terrasse-/kælderdøre. De fleste byggemarkeder har et godt udvalg og kan rådgive omkring, hvad du skal vælge for at sikre dig mod indbrudstyve.

Få nemme tip til at sikre dine vinduer og terrassedør mod indbrud her.

Er du i gang med at bygge hus eller få skiftet vinduer, så brug lejligheden til at få installeret vinduer, som er indbrudssikrede.

Find tommestokken frem, når du skal klippe hæk

Hvis man helst ikke vil ses, er en høj hæk oplagt at gemme sig bag. Når du skal i gang med hækkeklipperen, så find først tommestokken frem og sørg for, at det grønne hegn ikke er højere end 1,6 meter. Så giver du tyven sværere arbejdsvilkår,

Tag en snak med naboerne – og aftal feriehjælp

Tag en snak med naboerne. Når I alligevel ligger og luger mælkebøtter på hver jeres side af hækken, er det oplagt at lære hinanden lidt bedre at kende. Hvis I hilser på hinanden, når I mødes og holder øje med hinandens huse, skaber I et godt sammenhold i kvarteret – og det er med til at skræmme tyvene væk.

Hvis du skal på ferie eller i sommerhus, er det også en rigtig god idé at fortælle dine naboer det, så de kan holde lidt ekstra øje med dit hjem og måske flytte lidt rundt på havemøblerne, parkere en bil i indkørslen eller på anden vis skabe liv. Uforudsigelighed og risikoen for at blive set er det værste, en indbrudstyv ved.

Tilmeld jer også gerne Nabohjælp. Læs mere her.

Lås redskaber og værktøj inde

Når du er færdig med at fjerne ukrudt og klippe hæk, skal du huske at låse redskaber og værktøj inde i et skur eller lignende – gerne med en solid hængelås. Hvis dit værktøj ligger fremme, kan en indbrudstyv bruge det til lettere at skaffe sig adgang til dit hjem.

Har du spørgsmål?

Britt Wendelboe

Projektchef