Søg støtte

Søg

Selvevaluering

ABeCeDarian: Vidensbaseret vuggestue og dagpleje

Aarhus Universitet (DPU)

Om donationen

Midlerne skal bruges til at undersøge, hvordan et nyt projekt om pædagogisk kvalitet i dagtilbud med fokus på nære sociale relationer og interaktioner mellem barn og voksen kan øge børns livschancer. Specifikt vil projektet, der sker i samarbejde med VIVE og TrygFondens Børneforskningscenter, undersøge effekten af den Vygotsky inspirerede tilgang: Abecedarian for nul- til treårige i vuggestue og dagpleje med henblik på at forbedre børnenes sociale, emotionelle trivsel og sproglige udvikling. Projektet kombinerer et vidensbaseret kompetenceløft-initiativ blandt professionelle med et princip om en samlet praksisudvikling, så de voksne i fællesskab skaber forbedret kvalitet i dagtilbuddet, og børnene udvikler sig positivt. Nobelprismodtager James Heckman har påvist en samfundsøkonomisk gevinst ved at investere i en stimulerende barndom til alle børn, og i forbindelse med projektet skal der laves en cost-benefit-analyse af indsatsen, der forventes at give argumenter for at forankre metoden. Desuden skal et ph.d.-studie kaste lys over, hvad der sker i implementering af indsatsen. 90 pct. af danske et- til treårige er i dagtilbud.
Region
Landsdækkende
Type
Forskningsprojekt
Modtager
Aarhus Universitet (DPU)
Støttet beløb
6.500.000 kr., år 2018
Delmål

Donationsmodatagerens egen vurdering af effekten af donationen

Målgruppen

Børn

Forankring

I hvor høj grad er I lykkedes med at forankre projektet?

I meget høj grad I meget ringe grad
Ved udgangen af projektperioden havde flere af kommunerne ambitioner om at forankre projektet i dagplejen som den måde, man arbejdede på i deres kommune. Men grundet lederskifte og manglende mulighed for at understøtte det videre arbejde i dagplejen både fra kommunens og projektets side, blev det ikke realiseret. I kommunen med flest deltagere blev de dog ved med at arbejde med kerneelementerne og praksislæringstilgangen og har udbredt det til resten af dagplejen.

Mål

I hvor høj grad blev målet med jeres projekt indfriet?

I meget høj grad I meget ringe grad
Projektets målsætninger blev indfriet, da vi lykkedes med at gennemføre et to-årigt interventionsstudie i 11 kommuner målrettet de yngste børn i dagplejen og evaluere effekterne i et RCT og via et etnografisk følgestudie. Interventionen kombinerede de pædagogiske kerneelementer i Abecedarian og blev implementeret gennem praksislæring i professionelle læringsfællesskaber.

Aktiviteter

I hvor høj grad var de valgte aktiviteter de rigtige til at nå jeres mål?

I meget høj grad I meget ringe grad
Indsatsen kunne have været mere styret i forhold til, præcis hvilke mål dagplejerne skulle arbejde med og hvordan – men det ville være sket på bekostning af målsætningen om at styrke dagplejernes professionelle refleksion og dømmekraft.