Om donationen
Donationen går til at undersøge implementeringen af en metode til screening af spædbørns sociale kontakt: Alarm Distress Baby Scale (ADBB). Sundhedsplejersken observerer på sine hjemmebesøg babyen med fokus på at opdage tegn på social tilbagetrækning, der både kan skyldes medfødte vanskeligheder hos barnet eller vanskeligheder hos de voksne, der skal drage omsorg for barnet. Social tilbagetrækning er påvist at være en risikofaktor for barnets psykiske udvikling på længere sigt, og derfor er en tidlig opsporing og indsats afgørende for at fremme psykisk sundhed i de første leveår.- Region
- Landsdækkende
- Type
- Forskningsprojekt
- Modtager
- University of Copenhagen
- Støttet beløb
- 963.495 kr., år 2020
- Delmål
- Klar til livet
Donationsmodatagerens egen vurdering af effekten af donationen
Målgruppen
Forankring
I hvor høj grad er I lykkedes med at forankre projektet?
Vi har fået indsamlet næsten national data på brugen af ADBB og dermed spædbarnets mentale trivsel i det første leveår. Data fra dette projekt danner også grundlag for en ny bevilling fra Tryg (ID 178067), hvor vi vil undersøge langtidseffekterne af ADBB.
Mål
I hvor høj grad blev målet med jeres projekt indfriet?
Vi har fået indsamlet data fra 62 ud af de 82 kommuner, hvor ADBB er implementeret.
Data er fra perioden, hvor ADBB først blev implementeret (tidligst 2015) til og med d. 31/12-2023. Data rummer derfor information om ~150.000 spædbørn og deres forældres trivsel i det første leveår.
Pt. er vi i gang med at rense det sidste af data, hvorefter vi kan begynde specifikt at undersøge de tre forskningsspørgmål, der var knyttet til projektet.
Aktiviteter
I hvor høj grad var de valgte aktiviteter de rigtige til at nå jeres mål?
Vi har fået kontaktet alle 82 kommuner med ADBB og indgået aftaler med 62 af dem. Vi har også udgivet et temanummer i Sundhedsplejersken om brugen af ADBB i sundhedsplejen.
For at have fået inkluderet flere af kommunerne med ADBB kunne vi måske have reklameret mere om projektet. Især de kommuner, der blev kontaktet helt i starten og sagde nej tak, ville være mere interesseret, når de så, hvor mange kommuner der deltog i projektet.
Delmål
Klar til livet
Et godt fysisk og mentalt helbred er en grundlæggende forudsætning for børn og unges trivsel og muligheder for at udfolde deres potentiale. Vi vil arbejde for børn og unges mentale trivsel og gode relationer i de tidlige år, at børn og unge ikke bruger tobak, at de drikker mindre alkohol, bevæger sig og sover tilstrækkeligt og er med i fællesskaber.
Mere om vores fokusområde Klar til livet