Om donationen
Donationen går til at udvikle og afprøve et digitalt tilbud til personer, som har været udsat for seksuelle overgreb for at reducere negative følgevirkninger. Voldtægt medfører ofte massive psykologiske følgevirkninger for særligt den overgrebsramte, men også for de pårørende og fagpersonalet omkring. Det anslås, at omkring 68.000 kvinder og 15.000 mænd årligt udsættes for et seksuelt overgreb i Danmark. Herunder anslås det, det 24.000 kvinder udsættes for voldtægt eller forsøg herpå. Det er dog langt fra alle, der anmelder overgrebet til politiet, og det er heller ikke alle, der anvender det offentlige, psykologiske behandlingstilbud til overgrebsramte. I de seneste år er elektronisk kommunikation blevet anvendt til sundhedsfremmende tiltag (eHealth), og COVID-19 har medført et forstærket behov for at kunne udføre behandling online. International forskning inden for seksuelle overgreb viser, at de eksisterende eHealth-tilbud ofte ikke imødekommer brugerne i tilstrækkelig grad, og derfor ønsker Center for Voldtægtsofre i Aarhus at opdatere, opkvalificere og udvide de eksisterende tilbud for bedre at kunne forebygge og afhjælpe negative psykologiske følgevirkninger efter et seksuelt overgreb.- Region
- Landsdækkende
- Type
- Projekt
- Modtager
- Syddansk Universitet
- Støttet beløb
- 1.968.435 kr., år 2021
- Delmål
- Fællesskaber for alle
Donationsmodatagerens egen vurdering af effekten af donationen
Målgruppen
Ældre
Forankring
I hvor høj grad er I lykkedes med at forankre projektet?
Projektet er udført i tæt samarbejde med overgrebsramte, pårørende og fagpersoner og har således fokuseret på at imødekomme eHealth brugernes ønsker og behov. Projektet er dertil udført i tæt samarbejde med praksis (CfV Aarhus) og den brugertilpassede hjemmeside med tilhørende produkter er indlejret i de regionsgodkendte systemer og formater. Dette er med til at sikre den løbende fremtidige vedligeholdelse, og implementering af de nye tiltag, som varetages af CfV fremadrettet.
Mål
I hvor høj grad blev målet med jeres projekt indfriet?
Formålet med projektet er i meget høj grad opfyldt. Vi har udarbejdet en litteraturgennemgang over eHealth tiltag på voldtægtsområdet og forskellige eHealth brugere har deltaget i løbende brugerinddragelse. Flere nye eHealth tiltag er blevet udviklet i projektet og herunder hjemmesiden www.voldtægt.dk. Projektet har bidraget til øget interesse for, og viden om, brugen af eHealth på voldtægtsområdet og denne viden er blevet formidlet til, og evalueret af, forskellige målgrupper.
Aktiviteter
I hvor høj grad var de valgte aktiviteter de rigtige til at nå jeres mål?
Da alle overordnede målsætninger i projektet er indfriet i projektperioden, vurderes det, at den planlagte fremgangsmåde har været effektiv.
Delmål
Fællesskaber for alle
Gode sociale relationer, oplevelsen af at høre til og dét at kunne være noget for andre er vigtigt for at føle sig tilfreds med livet. Vi vil bidrage til, at alle voksne har mulighed for at tage del i fællesskaber og få hjælp og støtte, hvis de er på vej ud af dem.
Mere om vores fokusområde Fællesskaber for alle