Søg støtte

Søg

Selvevaluering

Nyhedstillid i det digitale

Syddansk Universitet

Om donationen

Donationen går til at udvikle og afprøve et værktøj, der kan hjælpe med at identificere troværdig journalistik på de sociale medier. Nyheder er konstant tilgængelige på digitale platforme, og særligt unge læser nyheder på de sociale medier og såkaldte ’news aggregators’ på deres mobiltelefoner. Udfordringen er, at der på internettet findes en del nyhedshistorier og information, som er misvisende. Mange danskere er derfor bekymrede for kvaliteten af de informationer, som de møder online, og det kan skabe mistillid til informationer og nyheder generelt. Forskerne vil teste, om man kan udvikle en visuel verifikation af den oprindelige kilde til en nyhed, der forsikrer, at det pågældende medie står inde for historien. Derefter skal det bl.a. undersøges, hvilken indflydelse verifikationen har på tilliden til historien hos brugeren, samt om det fx gør en forskel, om nyheden, man præsenteres for, fortæller en historie, der er i konflikt med éns politiske overbevisning. Målet er at højne tilliden til både journalistiske kilder og til informationen på sociale medier generelt.
Region
Landsdækkende
Type
Forskningsprojekt
Modtager
Syddansk Universitet
Støttet beløb
2.300.000 kr., år 2021
Delmål
Digital tryghed

Donationsmodatagerens egen vurdering af effekten af donationen

Målgruppen

Forankring

I hvor høj grad er I lykkedes med at forankre projektet?

I meget høj grad I meget ringe grad
Vi synes det er lykkedes godt, da projektet er forankret på Digital Democracy Centre, der er et interdisciplinært center. Vi har 2 afhandlinger, inden for computer science og samfundsvidenskab, vi har haft kontakt til branchen (bla. JFM) og til brancheorganisationen Danske Medier.

Mål

I hvor høj grad blev målet med jeres projekt indfriet?

I meget høj grad I meget ringe grad
Vi gennemførte det store projekt som TrygFonden gav delvis støtte til. Konkret blev det tekniske PhD projekt gennemført (Strengthening Authenticity and Mitigating Misinformation) og forsvaret på Syddansk universitet (afhandling: 10.21996/fcb08e68-4002-40b8-bcaf-6f3f2bcbc3a7). Afhandlingen om borgernes perspektiv (The New(s) Need for Authenticity) er afleveret til bedømmelse. Forskning om unges opfattelser af autenticitet er publiceret: https://doi.org/10.1080/21670811.2024.2399622

Aktiviteter

I hvor høj grad var de valgte aktiviteter de rigtige til at nå jeres mål?

I meget høj grad I meget ringe grad
Dele af forskningen er specifik fokuseret på unge, men andre dele er mere generelle (derfor er fordeling sat til 40/60). Vi har i gennem projektet haft kontakt til flere medier og til Danske Medier og er stadig i dialog om evt follow up projekt. Vi endte med at gennemføre eksperimenter men vil stadig gerne skalere og teste i feltet. Vi har derudover lavet et projekt om 'disclosure' om brug af AI genereret nyhedsindhold.

Delmål

Digital tryghed

Alle skal kunne færdes sikkert og trygt digitalt. Vi vil udvikle og udbrede indsatser, viden og værktøjer, der gør den enkelte i stand til at tage ansvar for egen og andres digitale tryghed.
Mere om vores fokusområde Digital tryghed