Søg støtte

Søg

Selvevaluering

Pårørende ved kroniske smerter

Odense Universitetshospital

Om donationen

Donationen går til at undersøge, hvordan det stress, det medfører at være partner til en patient med kroniske smerter, påvirker partnerens mentale helbred, medicinbrug og sygefravær. Næsten 20 pct. af den voksne befolkning lever med kroniske smerter. Mange får udskrevet stærk smertestillende medicin, og de har ofte svært ved at leve et normalt arbejds- og privatliv. Det kan i mange tilfælde betyde, at de pårørende udsættes for stress, hvilket kan vare i mange år. Kroniske smerter og træthed er blandt de symptomer, der rammer livskvaliteten hårdest hos patienterne, men der findes ikke større undersøgelser, som inddrager de pårørendes perspektiv. Forskerne vil derfor undersøge, om partnere til patienter med kroniske smerter er i større risiko for at udvikle depression og angst, have brug for sovemedicin og miste deres arbejde eller gå ned i tid end dels partnere til mennesker uden kroniske smerter og dels partnere til mennesker med kræft. På baggrund af registerdata fra 1995 og frem vil forskerne undersøge disse faktorer 1, 3 og 5 år efter, at den syge i parforholdet indløste første recept på smertestillende medicin. Resultaterne skal formidles til sundhedsprofessionelle, der behandler smerter, samt gennem patientforeninger og skal bidrage til et øget fokus på trivslen blandt pårørende til patienter med kroniske smerter.
Region
Landsdækkende
Type
Forskningsprojekt
Modtager
Odense Universitetshospital
Støttet beløb
723.219 kr., år 2022
Delmål
Sundere liv

Donationsmodatagerens egen vurdering af effekten af donationen

Målgruppen

Forankring

I hvor høj grad er I lykkedes med at forankre projektet?

I meget høj grad I meget ringe grad
Studierne er ikke publicerede endnu. Så indtil videre er det blot samarbejdspartnere på kliniske afdelinger, som kan have øget fokus på problemstillingen. Vi forventer dog efter publiering, at flere vil have øget fokus. Vi skal mødes med internationale samarbejdspartnere i april og vil der præsentere fundene.

Mål

I hvor høj grad blev målet med jeres projekt indfriet?

I meget høj grad I meget ringe grad
Vores mål blev indfriet. Antal par, hvor den ene part, havde en diagnose med kroniske smerter var forventeligt. Vi fandt dog flere par, hvor den ene havde et kronisk opioidbrug end forventet. Det i sig selv er et stort fund, da der er mange husstande, hvor én er kronisk opioidbruger. Det kan der sættes fokus på.

Aktiviteter

I hvor høj grad var de valgte aktiviteter de rigtige til at nå jeres mål?

I meget høj grad I meget ringe grad
Dette er ikke noget, man specielt kunne have gjort anderledes, men det viste sig at være en større udfordring at få matchet par til de eksponerede partnere. Ved TrygFondens bevilling har vi oplært en medarbejder i dette, så det har stor betydning for fremtidige projekter. Medarbejderen planlægger at lave en PhD inden for smerteforskningen i afdelingen.

Delmål

Sundere liv

Mindre rygning, begrænset alkoholforbrug, mere motion, mindre stress og bedre søvn. Vi vil bidrage til, at voksne let og hurtigt kan få hjælp til livsstilsændringer, og at flere lever længere og med bedst mulig livskvalitet.
Mere om vores fokusområde Sundere liv