Søg støtte

Søg

Selvevaluering

Samvær og selvhjælp

DepressionsForeningen

Om donationen

Donationen går til at etablere selvhjælpsgrupper for mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende for derigennem at skabe meningsfulde fællesskaber, som kan bidrage til at forebygge depression, angst og stress. Det præcis antal danskere ramt af depression er ukendt, men det vurderes at ligge mellem 250.000 og 580.000 danskere pr. år (Sundhedsstyrelsen 2023). Dertil kommer andre, der er ramt af stress eller har nærliggende eller sidediagnoser som angst og OCD. Får man ikke tilstrækkelig behandling, kan det begrænse ens muligheder for at indgå på arbejdsmarkedet, i familieliv og i sociale fællesskaber, og samtidig kan de pårørende blive udsat for en stor belastning. Efterspørgslen efter selvhjælpsgrupper er stor, og derfor vil DepressionsForeningen med donationen etablere nye selvhjælpsgrupper og samværsaktiviteter for voksne mennesker med psykisk sygdom og deres nærmeste pårørende i 10 mellemstore danske byer, hvor mængden af socialpsykiatriske tilbud er begrænset. Grupperne skal drives af frivillige tovholdere, og målet er at skabe meningsfulde fællesskaber, hvor man kan mødes om at gøre noget sammen med andre, erfaringsudveksle og få hul på vanskelige samtaler. Projektet løber frem til juni 2024 og forventes at inkludere 300-500 personer.
Region
Landsdækkende
Type
Projekt
Modtager
DepressionsForeningen
Støttet beløb
497.300 kr., år 2022
Delmål
Fællesskaber for alle

Donationsmodatagerens egen vurdering af effekten af donationen

Målgruppen

Børn og unge, Voksne, Ældre

Forankring

I hvor høj grad er I lykkedes med at forankre projektet?

I meget høj grad I meget ringe grad
Nogle steder har vi haft udfordringer med forankring, fx Ishøj, hvor den etablerede gruppe er 'faldet sammen' igen, så vi skal understøtte med stormedarbejderindsats fra sekretariatet, hvis det skal lykkes. Det har flere steder været svært at skabe sammenhængende eventforløb af selvhjælps- og samværsarrangementer. Arrangementerne i sig selv forankrer ikke noget men som forløber for gruppeforløb styrker de den lokale viden om støttetilbud og bidrager til at give hjælp og sygdomsforståelse.

Mål

I hvor høj grad blev målet med jeres projekt indfriet?

I meget høj grad I meget ringe grad
Alle vores mål med projektet blev indfriet, men ikke alle til vores fulde tilfredshed og ambition. Effekten af de gennemførte arrangementer har været god og af de etablerede selvhjælpsgrupper endnu bedre, men kvantitativt lykkedes vi ikke til fulde med at etablere alle de ønskede selvhjælpsgrupper og nogle er ikke bæredygtige. Til gengæld fik vi holdt flere arrangementer end planlagt og de har haft en rimelig (selvrapporteret) effekt. Se vedhæftede evalueringsnotat.

Aktiviteter

I hvor høj grad var de valgte aktiviteter de rigtige til at nå jeres mål?

I meget høj grad I meget ringe grad
Aktiviteterne havde, mener vi, det rette indhold, men vi kunne med fordel have haft flere personaletimer til at følge op og følge op igen. Vi skulle muligvis have satset mere indsats, men på færre steder. Der er stort frafald blandt mennesker med psykisk sygdom, så fx i Aalborg måtte vi mod forventning genstarte 4 selvhjælpsgrupper helt fra bunden. Vi har især haft aktiviteter i Hjørring, Vejle, Randers, Aalborg, Ishøj, Holbæk og Københavns forstæder. Mere follow up er nødvendig for forankring.

Delmål

Fællesskaber for alle

Gode sociale relationer, oplevelsen af at høre til og dét at kunne være noget for andre er vigtigt for at føle sig tilfreds med livet. Vi vil bidrage til, at alle voksne har mulighed for at tage del i fællesskaber og få hjælp og støtte, hvis de er på vej ud af dem.

 
Mere om vores fokusområde Fællesskaber for alle