Søg støtte

Søg

Nyhed -

Presset til at drikke

Det er lettere sagt end gjort at sige pænt nej tak til alkohol, når unge fester. 42 pct. af de 15-25-årige har følt sig presset til at drikke alkohol, viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.


Hvorfor drikker du ikke? Kom nu, hvorfor er du så kedelig? Sådan vil nogle af kommentarerne typisk lyde, når man som ung dansker til et festligt arrangement takker pænt nej til tilbuddet om en øl eller drink. 42 pct. af de af unge mellem 15 og 25 år har oplevet at føle sig presset til at drikke alkohol, og hele 34 pct. har oplevet det mere end en gang. 

Det viser tal i en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden om danske unges alkoholvaner 2014.

”Mange unge oplever pres fra deres jævnaldrende venner og veninder, hvis de ikke drikker eller siger nej tak til alkohol på introturen, i fredagsbaren eller til fester. Men en god fest bliver ikke dårlige af at vælge de alkoholfrie drinks til og det vil vi gerne være med til at sætte fokus på, så i hvert fald ikke gruppepres står i vejen for en sundere alkoholkultur blandt unge,” siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Alkoholkampagne ’Fuld af liv’.

Lidt over halvdelen af de unge i alderen 15-25 år, der mere end én gang er blevet presset til at drikke, svarer i rapporten, at de altid har følelsen af at kunne sige fra. Resten derimod oplever at have sværere ved at sige nej tak.

Blandt andet på denne baggrund lancerer Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden i denne uge en kampagnefilm, der stiller spørgsmålet: Respekterer vi egentlig et nej tak?   

”Det skal være nemt og naturligt at sige nej tak til alkohol, og vi skal ændre den udbredte myte, at man er kedelig eller sær, hvis man ikke drikker alkohol hver gang. I vores nye kampagnefilm, som er lavet med autentiske unge, kan man tydeligt se, hvordan vennerne har svært ved at acceptere, at hovedpersonen ikke vil drikke alkohol. Hvorfor er det, at man behøver at have en undskyldning for ikke at drikke?”, siger Mette Meldgaard, programchef i TrygFonden.

30 pct. af de unge i undersøgelsen har svaret, at de har været med til at presse andre til at drikke alkohol.