Søg støtte

Søg

Nyhed -

Generation gæld

Ny rapport fra Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden viser, at andelen af unge, der oplever gældsproblemer, er langt større end hidtil antaget. Gældsproblemer kan have store konsekvenser for de unges liv og trivsel mange år frem.


En ny rapport fra Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden viser, at hele 13,4 procent af de danske unge mellem 18-30 år oplever gældsproblemer. Gældsproblemer defineres i rapporten som gentagne betalingsproblemer i forhold til fx husleje, el eller andre vigtige udgifter.

Opgørelsen viser, at de unges gældsproblemer har et væsentligt større omfang end fx omfanget af unge i RKI-registret, der med næsten 6 procent af de 18-30 årige - 54.000 personer - ellers befinder sig på et foruroligende højt niveau.

Forbrugerkredit accelereret voldsomt

Med kassekreditter, afbetalingsordninger og hurtige, digitale forbrugslån er adgangen til forbrugerkredit accelereret voldsomt i det nye årtusinde.

“I dag er der sjældent andre end forbrugeren selv til at bremse lånefesten, hvilket stiller helt nye krav til de unge. Det handler ikke kun om at kende og kontrollere sin økonomi, men i stigende grad også om at bevare det kølige overblik på en både fysisk og digital markedsplads, hvor man konstant opfordres til hurtigt forbrug for lånte penge. Vi kan ud fra vores resultater se, at en foruroligende stor andel af dagens unge har vanskeligt ved at håndtere de mange udfordringer, og at det kan have langvarige negative konsekvenser," siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

Gæld påvirker tilfredshed med livet

Og unge behøver ikke være registreret i RKI som dårlig betalere for, at gældsproblemer kan have stor negativ indvirkning på deres liv, ifølge direktør i TrygFonden Gurli Martinussen.


“Vi ved, at gældsproblemer påvirker de unge helt ned til, om de får noget ordentligt at spise og om de sover godt om natten. Og generelt viser vores analyser, at unge med gældsproblemer har en betydeligt lavere tilfredshed med livet og at deres egen oplevelse af deres helbred er langt dårligere end unge uden gældsproblemer. Både for de unges og for samfundets skyld, bør vi sætte ind med forebyggelse, så færre unge ender i en gældsspiral, der kan påvirke dem negativt i mange år frem og gøre deres muligheder for at bidrage positivt til samfundet betydeligt ringere,” siger Gurli Martinussen.

Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden går på baggrund af rapportens analyser videre med en række tiltag og forsøg, der skal resultere i nye metoder til effektiv forebyggelse af unges gældsproblemer.

Hent publikationen 'Ungdomsliv på kredit' her.