Søg støtte

Søg

Nyhed -

Vidensråd: Mere kontrol med tatoveringer

Hver tredje dansker får kroniske eller periodevise gener af deres tatovering. Nu vil Vidensråd for Forebyggelse gerne have en større kontrol med tatovørbranchen.


Blødninger, sårskorper, infektioner og i værste fald blodforgiftning. Mange danskere oplever bivirkninger eller alvorlige komplikationer ved deres tatovering. Faktisk lider én ud af tre af kroniske eller periodevise gener, mens to ud af tre får hudproblemer i ugerne efter, at de har fået lavet deres tatovering. Det viser en omfattende, ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse. 

Rapporten er den første danske kortlægning af de sundhedsmæssige konsekvenser i forbindelse med tatoveringer og er udarbejdet af førende forskere i Danmark. 

”Stadig flere bliver tatoveret, og som naturlig følge heraf er der også flere, som får gener eller alvorlige komplikationer. Synderen er i nogle tilfælde tatoveringsblækket, vi ved eksempelvis, at 10 procent af alt nyindkøbt blæk er forurenet med bakterier. Men ofte skyldes det også selve tatoveringsproceduren, amatørtatovering og uhygiejniske forhold,” siger Jørgen Serup, professor, hudlæge ved Bispebjerg Hospital og formand for arbejdsgruppen bag rapporten. 

Ingen kontrol med området 

Det skønnes at op imod 600.000 danskere er tatoveret, hvilket svarer til 13 procent af voksenbefolkningen. Alligevel er der ifølge Vidensråd for Forebyggelse ikke nok generel information om de sundhedsmæssige risici ved tatoveringer, ligesom der ikke findes standarder for hygiejne hos tatovørerne eller krav til deres uddannelse og virke. 

”Skønt tatoveringsindustrien er i vækst og har været det i mange år, må vi konstatere, at det er et forsømt område. Det er lidt som i det Vilde Vesten. Der er ingen regler eller kontrol med området, ligesom der heller ikke stilles krav til tatovørerne. Alle og enhver kan købe et tatoveringssæt på nettet og slå sig ned som tatovør. Det betyder, at forbrugerne står uden sikkerhed,” siger Morten Grønbæk, formand for Vidensråd for Forebyggelse. 

Forslår ny strategi 

I rapporten foreslår Vidensråd for Forebyggelse en ny strategi til netop at øge sikkerheden og forebygge risici og komplikationer. Rådet foreslår blandt andet en ansvarlig instans, der skal regulere og føre kontrol med området. 

”Det handler om at forbedre sikkerheden og forebygge komplikationer hos de danskere, der vil have en tatovering. De skal sikres bedre vilkår end i dag. Blækket skal være sterilt, tatovørerne skal certificeres, klagemulighederne skal forbedres, og der skal mere oplysning til, sådan at borgerne kender de sundhedsmæssige risici ved en tatovering,” siger Morten Grønbæk.