Søg støtte

Søg

Nyhed -

Alt for få danskere klar til julens levende lys

Julen er hjerternes fest med masser af levende lys og ild i brændeovnen i de danske hjem. Det betyder desværre også øget brandfare. En ny undersøgelse fra TrygFonden og Beredskabsstyrelsen viser, at flere i dag har røgalarmer i hjemmet, og at antallet af brande er faldet. Men hvert år oplever tusindvis af danskere stadig at have brand i eget hjem, og alene sidste år mistede 52 mennesker livet som følge af brand.


Sneen er faldet, og over hele landet glæder både store og små sig over skæret fra de mange julelys uden for folks hjem. Også inden døre bliver der skruet op for hyggen med masser af levende lys. Og heldigvis er mange gode til at tage deres forholdsregler og ikke stille lysene i nærheden af noget letantændeligt samt slukke lysene, når de forlader dem. Det viser en ny undersøgelse, som TrygFonden og Beredskabsstyrelsen har fået foretaget om brandsikkerhed i private hjem.

Undersøgelsen dokumenterer imidlertid også, at der fortsat er mange private boliger uden røgalarmer. Og selvom antallet af brande er faldet lidt, oplever tusindvis af danskere hvert år stadig at have brand i deres hjem. Hovedparten af de brande, hvor mennesker mister livet eller kommer alvorligt til skade, sker i boliger, hvor der ikke er en røgalarm.

"Vi har netop sammen med BrandBevægelsen været rundt i landet med RøgalarmPatruljen, hvor unge spejdere sammen med professionelle brandfolk tjekker og eventuelt opsætter nye røgalarmer hos beboerne i udvalgte boligområder med mange ældre borgere. Patruljerne besøgte i alt over 2.000 boliger, og heraf manglede rigtig mange en røgalarm, ligesom flere havde en røgalarm, som ikke virkede. Skal vi omfanget af brande – og især de alvorlige – til livs, er der derfor stadig et stort behov for at få flere røgalarmer op i de danske hjem," siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Mange forstår først brandrisikoen efter en brand

Det er især folk, der bor i lejligheder, som ikke har en røgalarm i deres hjem. Flere af dem finder det ikke nødvendigt, og en del ejer en røgalarm, men har bare aldrig fået sat den op. Den nye brand-undersøgelse viser også, at en stor del af befolkningen vurderer risikoen for at få brand i eget hjem som lille eller ligefrem meget lille. Der skal faktisk en brand til at ændre folks risikoopfattelse:

"Alt for få danskere forstår risikoen for brand i deres hjem. De indser først risikoen, når de eller andre i deres nærmiljø har været udsat for brand. Men brandvæsnet rykker ud til brande i private hjem cirka 4.500 gange om året, og december er den måned, hvor vi ser allerflest udrykninger. Derudover sker der årligt over 45.000 såkaldte ”happy fires”, hvor folk selv slukker en mindre brand i hjemmet uden brandvæsnets hjælp. Så der er stadig et stort behov for at oplyse danskerne om brandrisiko og vigtigheden af røgalarmer," siger Mads Dalgaard, seniorberedskabsmester i Beredskabsstyrelsen. Han fortsætter:

"Selvom du føler dig sikker i din egen lejlighed og passer godt på, kan der jo også opstå en brand hos din underbo. En røgalarm kan hjælpe med at advare dig, og du kan måske ovenikøbet redde dine naboer. Faktisk er røgalarmer en af de allervigtigste foranstaltninger for at sikre dig selv, din familie og jeres hjem. Samtidigt er det meget vigtigt, at man erkender, at der er en risiko for brand i hjemmet, og at hele familien, voksne som børn, kender de typiske brandfarer. Fx må man man aldrig forlade tændte, levende lys, og man skal ikke lægge brandbare ting fra sig på et komfur – heller ikke, hvis det er slukket. Sådan nogle enkle og lavpraktiske huskeregler er gode at have i baghovedet, især i den travle juletid," siger Mads Dalgaard.

Den nye undersøgelse fra TrygFonden og Beredskabsstyrelsen om brandsikkerhed i private hjem er blevet foretaget af Epinion blandt knap 4.000 repræsentativt udvalgte danskere mellem 18 og 85 år. Der blev foretaget en lignende undersøgelse i 2014.

René Højer

Programchef