Søg støtte

Søg

Nyhed -

Bliv Hjerteløber og red liv

Hvis du er over 18 år og har en smartphone kan du nu blive hjerteløber i region Hovedstaden. Du tilmelder dig ved at downloade app'en og udfylde tilmeldingsformularen dér.


Når 1-1-2 Vagtcentralen i Region Hovedstaden fremover får opkald om hjertestop, kan de ud over ambulancen, automatisk sende frivillige hjerteløbere afsted for at yde hjertelungeredning eller for at bringe en hjertestarter til stedet. Målet er at begynde den livreddende førstehjælp hurtigst muligt og aktivere hjertestarterne, inden ambulancen ankommer, så endnu flere kan overleve.

Sådan bliver du hjerteløber

Hvis du er over 18 år, og har en smartphone, kan du blive hjerteløber i Region Hovedstaden. Du tilmelder dig ved at downloade appen ”Hjerteløber” og udfylde tilmeldingsformularen dér.

Læs mere og download hjerteløber-app'en her

Når 1-1-2 Vagtcentralen får opkald om hjertestop, kan de automatisk sende besked til de hjerteløbere, der befinder sig tæt på personen med hjertestop. Som hjerteløber bliver du enten bedt om at tage direkte hen til personen og yde hjertelungeredning eller bedt om at hente den nærmeste hjertestarter på vejen. Hvis du bliver kaldt ud til et hjertestop, får du en alarm på telefonen, hvor du kan svare, om du kan løbe afsted, eller om du er forhindret. Det er en fordel, men ikke et krav, at du har været på kursus i livreddende førstehjælp. Du kan altid afmelde dig hjerteløberordningen, hvis du ikke længere ønsker at være med.

 

Blandt de bedste i verden

"Danskerne er gennem de seneste år blevet blandt de bedste i verden til at træde til ved hjertestop, så markant flere end tidligere får hjælp, når de falder om med hjertestop. I dag træder folk til i 66 pct. af tilfældene med hjertestop mod 19 pct. i 2001. I samme periode er overlevelsen steget fra 4 pct. til 13 pct.," siger Freddy Lippert, direktør i Den Præhospitale Virksomhed, Akutberedskabet, i Region Hovedstaden, og fortsætter:

"Men vi har stadig et stort potentiale for at redde flere, særligt i private hjem, hvor 75 pct. af hjertestoppene sker, og kun ganske få overlever. Populært kan man sige, at man helst skal få hjertestop i det offentlige rum, for i private hjem er der ofte ikke personer nok til stede, som både kan ringe 1-1-2, yde livreddende førstehjælp og hente en hjertestarter. Så her forventer vi, at hjerteløberne vil være til stor gavn."

I TrygFonden har man i mange år arbejdet for at uddanne danskerne og få flere til at træde til, og her mener man, at danskerne er klar til en hjerteløberordning.

"Det at træde til med livreddende førstehjælp er efterhånden blevet helt naturligt, og rigtig mange danskere har taget til sig, at det er bedre at gøre noget end ikke at gøre noget. Vi tror derfor, at danskerne er klar til en hjerteløberordning, hvor man bliver en vigtig ekstra ressource til ambulance og det øvrige akutberedskab. Der hænger 17.000 hjertestartere rundt om i landet, som vi gerne vil aktivere. Derfor afprøver vi nu effekten af at organisere frivillige hjerteløbere i hele Region Hovedstaden, og vi håber, at der er rigtig mange, som melder sig for at være med til at gøre en forskel," siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.

Forskerne følger hjerteløberne

Der er tilknyttet forskning til hjerteløberprojektet, der bl.a. skal undersøge, hvilken effekt hjerteløberne har for overlevelsen efter hjertestop.

"I Danmark har vi gennemført en del forskning omkring strategisk placering af hjertestartere i både det offentlige rum og i boligområder. Vi har vist, at chancen for at overleve et hjertestop ved hurtig brug af hjertestarter kan være helt op til 50 pct., men desværre benyttes hjertestartere kun i begrænset omfang. Næste skridt er derfor at finde ud af, om vi med hjerteløberne kan aktivere hjertestarterne i endnu højere grad, og samtidig skal vi undersøge effekten på overlevelsen af den tidlige hjertelungeredning, som hjerteløberne yder," siger Fredrik Folke, klinisk forskningslektor på Herlev-Gentofte Hospital og forskningsleder på Den Præhospitale Virksomhed i Region Hovedstaden.

Grethe Thomas

Projektchef