Søg støtte

Søg

Nyhed -

De 13-16-årige er udsatte i trafikken

Alt for mange af de ældste skolebørn kommer alvorligt til skade i trafikken. I forbindelse med skolestart vil en landsdækkende kampagne hjælpe forældre til de 13-16-årige med at passe bedre på deres teenagere.


Den ene hånd på cykelstyret, mens den anden hånd bruges til at skrive en sms. Det kan være fristende for mange unge, men det er også risikabelt, når man færdes i trafikken.

Over ti gange så mange 16-årige kommer alvorligt til skade eller mister livet i trafikken som de 6-årige, viser tal fra Vejdirektoratet. Derfor sætter Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og 94 kommuner fra mandag den 7. august til søndag den 3. september fokus på teenagernes trafikadfærd med kampagnen ”Teenager i trafikken”.

Kampagnen opfordrer blandt andet forældrene til at blive ved med at minde deres børn om, hvordan de passer bedst på sig selv i trafikken f.eks. ved at bruge cykelhjelm og lade mobilen blive i lommen. Selv om børnene er blevet ældre og virker som om de har styr på det, har de brug for at det bliver gentaget.

"Som forældre til teenagere er der masser af bekymringer. De unge begynder måske at ryge, drikke og feste. Men faktisk er trafikken noget af det farligste for de unge. Teenagerne har meget andet i hovedet end trafiksikkerhed, og de tager måske nogle chancer eller glemmer at være opmærksomme i trafikken. Derfor er det vigtigt, at vi forældre også taler trafik og laver aftaler med vores store børn," siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Derfor går det galt

Teenagerne kommer oftest til skade i trafikken på en hverdag, hvor det er lyst. Det kan f.eks. være når de går, cykler eller kører på scooter til og fra skole, venner eller fritidsaktiviteter. Det er ofte i kryds, at det går galt, hvor de f.eks. glemmer at se sig ordentligt for. Og drengene er involveret i tre gange så mange trafikulykker som pigerne, viser ulykkesstatistikken fra Vejdirektoratet.

Selvom de fleste unge godt ved, hvad der er det fornuftige at gøre, gør de det ikke altid. De 13-16-årige børn har endnu ikke udviklet det overblik, der gør, at de kan gennemskue konsekvenserne af deres handlinger, hvis de for eksempel ikke bruger cykelhjelm eller skriver sms'er, når de cykler. Derfor er det vigtigt, at de ofte bliver mindet om det af deres forældre.

Forældre kan stoppe ulykker

I en undersøgelse fra 2016 har Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden spurgt 500 unge mellem 13-16 år, hvad der kan få dem til at gå/køre lovligt i trafikken.

Halvdelen af de unge svarer, at de overholder reglerne, hvis deres forældre stiller krav om det. Til sammenligning svarer kun 26 %, det er vennernes opførsel, der påvirker deres adfærd i trafikken. Forældrene har altså større indflydelse end vennerne.

"Selv om de unge måske laver himmelvendte øjne og vrisser, når forældrene siger at de skal cykle med hjelm, droppe mobilen i trafikken og aldrig køre fuld på en knallert, så har det en effekt. Derfor skal vi have flere forældre til at blande sig og tage snakken med deres børn om, hvordan man bør opføre sig i trafikken. Det kan være med til at forebygge ulykker blandt de unge," siger Dorte McGugan Pedersen, udviklingschef i TrygFonden.

Sådan kan du gøre din teenager mere sikker i trafikken:

For at hjælpe forældrene, har Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden lavet en temaside, hvor forældre kan finde gode råd og lære, hvordan man får de unge til at lytte efter og opføre sig mere sikkert på vejene: https://www.sikkertrafik.dk/teenager

Man kan også tilmelde sig et gratis nyhedsbrev, så man løbende kan få gode råd til, hvordan man påvirker sit barns adfærd i trafikken: www.sikkertrafik.dk/minteenager

Antallet af dræbte samt alvorligt og lettere tilskadekomne 13-16-årige per politikreds fra 2012-2016:

• Bornholm: 10
• Fyn: 81
• Københavns Vestegn: 45
• København: 62
• Midt- Vestjylland: 135
• Midt- Vestsjælland: 50
• Nordjylland: 133
• Nordsjælland: 52
• Syd- og Sønderjylland: 101
• Sydsjælland og Lolland-Falster: 67
• Sydøstjylland: 83
• Østjylland: 64