Søg støtte

Søg

Nyhed -

Flere unge bruger cykelhjelm

Der er sket en markant stigning i antallet af børn og unge, der bruger cykelhjelm. Det viser en ny cykelhjelmstælling på skoleveje i 27 byer, som Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har gennemført.


I løbet af foråret hopper flere og flere på cyklen. Samtidig sætter Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden nu fokus på brugen af cykelhjelme blandt de unge med en ny kampagnefilm, der opfordrer forældrene til at blive ved med at huske børn og unge på cykelhjelmen, som kan reducere risikoen for hovedskader med ca. 50 % og alvorlige hovedskader med ca. 70 %.

Den nye film fra kampagnen ”Nederen Forældre” kommer samtidig med, at nye tal viser, at endnu flere børn på landets skoleveje bruger hjelm i forhold til tidligere år. Især er der sket en stigning i brugen af cykelhjelm blandt de ældste elever, som ellers er sværest at få til at bruge hjelm.

I 2015 brugte 69 % af de 10-12-årige cykelhjelm. Det tal steg sidste år til 76 %, viser en måling af cykelhjelmsbrugen på skoleveje i 27 byer, som Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har gennemført i 2. halvår af 2016.

Blandt skoleeleverne over 12 år er hjelmbrugen også steget fra 35 % i 2015 til 41 % i 2016. Det er en markant fremgang i en gruppe af unge, der har været meget modvillige til at tage hjelmen på til trods for, at de er ekstra udsatte i trafikken.

”Det er meget positivt, at det er lykkes at få flere af de ældste skoleelever til at tage cykelhjelmen på. Vi har en udfordring med, at mange unge plejer at droppe hjelmen, når de bliver ældre, da de ikke vil skille sig ud overfor vennerne. Men da de samtidig cykler mere og mere til og fra skole, fritidsaktiviteter og venner, så er de ekstra udsatte i trafikken. Derfor er det vigtigt, at vi får endnu flere af dem til at bruge cykelhjelm, siger Lisbeth Sahl,” seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

I løbet af de sidste 12 år er den generelle brug af cykelhjelme blandt cyklende skolebørn steget markant fra 33 % i 2004 til 68 % i 2016, viser tallene fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFondens cykelhjelmstællinger. Især de mindste børn er gode til at få hjelmen på. Blandt de 6-9-årige skoleelever bruger hele 87 % nu cykelhjelm. Det er mere end dobbelt så mange som eleverne over 12 år.

Forældre skal huske børn på hjelmen

For at få flere af de ældste elever til at spænde hjelmen, sætter Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden ind med en ny kampagnefilm, der kan ses på facebook.com/nederen.

I filmen, der er en del af Rådet for Sikker Trafik og TrygFondens kampagne ’Nederen Forældre’, hyldes de forældre, der tager diskussionen med deres børn, hvis de vil droppe cykelhjelmen. Samtidig tages de eftergivende forældre, der giver deres børn lov til alt, under kærlig, kritisk og humoristisk behandling.

Formålet er at minde forældrene om, at man ikke altid kan være venner med sine børn og af og til må tage nogle kampe, der er nødvendige. Det kan for eksempel være at minde børnene om, at de skal køre med cykelhjelm, selvom det ikke er populært.

”Når forældrene tager diskussionen og insisterer på, at børnene skal blive ved med at køre med cykelhjelm, så har det en effekt. Det får flere unge til at beholde hjelmen på i stedet for at hænge den på styret eller lade den ligge derhjemme. Forældrene spiller en stor rolle, hvis vi skal sikre, at færre børn og unge i fremtiden får hovedskader, der kan forfølge dem resten af livet,” siger Dorte McGugan Pedersen, udviklingschef i TrygFonden.

På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan du finde fakta og info-grafikker om cykelulykker med hovedskader.

Dorte McGugan Pedersen

Udviklingschef