Søg støtte

Søg

Nyhed -

Forsker fandt enkel løsning: Sådan får mødre succes med at amme

Forsker så et problem og ændrede den måde, som nybagte danske mødre bliver vejledt i at amme.


En dansk forsker har fundet en løsning, som ruster nybagte mødre bedre til at amme i den første tid sammen med deres barn. Det skriver Videnskab.dk. 

"Vi havde engang en type vejledning i det at amme, som kvinderne modtog i de omkring fem første dage efter fødslen, mens de stadig var på sygehusene. Så meget tid har de dog ikke mere, så derfor blev vi også nødt til at finde på en anden måde at give dem den information omkring amning, som de skulle bruge, inden vi sendte dem hjem," fortæller Ingrid Nilsson, der er ph.d. og chefkonsulent ved Komiteen for Sundhedsoplysning.

Hun har sammen med sine kolleger publiceret forskningen, der er støttet af TrygFonden, i det videnskabelige tidsskrift Maternal & Child Nutrition.

Mødre skal vide fire ting om amning

Forskerne kom op med fire hovedbudskaber, som personalet på føde- og barselsafdelingerne kunne give videre til de nybagte mødre.

De fire hovedbudskaber er:

  • Hud mod hud-kontakt er vigtig – og gerne så meget som muligt i de første dage.
  • Husk hyppig amning. Barnet skal ammes minimum 8 gange i døgnet lige efter fødslen, men også gerne op til 10 gange.
  • Sid godt, når du ammer. Man skal sidde afslappet og i en position, som man kan sidde i længe uden at blive generet. Børnene skal også have godt fat om brystet.
  • Inddrag fædrene. Faderen skal på lige fod med moren støtte op omkring amningen. Det er ifølge Ingrid Nilsson afgørende for, om moren bliver ved.

Udbredt i hele Danmark

Undersøgelsen viste blandt andet, at 45 procent færre nyfødte blev genindlagt, hvis mødrene havde fået den nye vejledning frem for den eksisterende vejledning.

 

I alt deltog 3.541 mødre fra 10 forskellige hospitaler i undersøgelsen

Siden undersøgelsen blev foretaget og udgivet i 2016, har praktisk talt alle danske sygehuse taget de nye tiltag til sig. Derved er det rigtig godt udbredt, ligesom personalet på sygehusene også er rigtig glade for det. De fire hovedpunkter er også kommet ind i Sundhedsstyrelsens anbefalinger til mødre.

Læs hele artiklen her.