Søg støtte

Søg

Nyhed -

Hver 9. ung slås med økonomien

Mere end 11 procent af de 18-30-årige har svært ved at betale deres regninger. Det viser en ny, stor undersøgelse af unges gæld og økonomi, som Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden står bag. Konsekvensen er blandt andet, at mange unge dropper tandlægebesøg og lægeordineret medicin.


Mange danske unge har ondt i økonomien. Faktisk har 11,4 procent af de 18-30-årige gentagne betalingsproblemer, hvilket betyder, at de flere gange inden for et år ikke har været i stand til at betale deres regninger til tiden.

Det viser en ny, landsdækkende undersøgelse af unges økonomiske udfordringer og gæld, som er udarbejdet i samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden. Undersøgelsen handler også om de konsekvenser, økonomiske problemer får for de unge.

Undersøgelsen er baseret på 1.932 besvarelser fra unge mellem 18 og 30 år.

"Vores undersøgelse viser, at to ud af tre unge med betalingsproblemer undlader at gå til tandlægen, og at en fjerdedel af de unge med betalingsproblemer undlader at købe lægeordineret medicin. Det viser desværre med al tydelighed, at vi står med et alvorligt samfundsproblem, siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

Hun fortæller, at betalingsproblemer kan få store konsekvenser.

"Generelt ved vi, at når først man som ung er kommet i økonomisk uføre, kan det være virkelig svært at få rettet skuden op som voksen og få råd til fx bolig og andre af de ting, vi betragter som en del af voksenlivet. Det kan derfor påvirke unges liv negativt i mange år ud i fremtiden," siger Anja Philip.

Hos TrygFonden hæfter direktør Gurli Martinussen sig særligt ved de negative konsekvenser, en dårlig økonomi har – eller kan få - for de unges trivsel.

"Vi lever i en tid, hvor man meget nemt kan få adgang til lån og forbrug her og nu. Samtidig kan vi se, at mange unge lader sig friste til forbrug – selvom de egentlig ikke har råd – for at være en del af fællesskabet med andre unge. Det er en rigtig uheldig kombination, for rod i økonomien fører ofte til rod i tilværelsen. De unges økonomi er altså ikke det eneste, der skranter. Det påvirker også de unges helbred, tryghed og livskvalitet, når der er minus på kontoen. Det må vi som samfund tage alvorligt – og hjælpe med at tage hånd om," siger Gurli Martinussen.

Undersøgelsen viser, at betalingsproblemer og uhåndterlig gæld opstår på tværs af for eksempel uddannelses-, beskæftigelses- og indkomstniveau. Men unge med kort eller ingen uddannelse har forøget risiko for at komme i økonomiske problemer. Også enlige forsørgere er særligt udsatte, ligesom unge udenfor arbejdsmarkedet langt oftere end unge i beskæftigelse eller uddannelse har svært ved at få økonomien til at balancere.

Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden står bag undersøgelsen med titlen ”Økonomisk mistrivsel blandt unge voksne, marts 2018.”

Britt Wendelboe

Projektchef